О епохи Немањића у Шведској и Данској

Српски културни центар „Младост“ из Хелсинборга у Шведској био је домаћин културно-уметничког програма „Епоха Немањића – Долина краљева“, ауторског пројекта гостију из Београда: публицисте Душана Тодоровића, књижевнице Јање Тодоровић и филолога и калиграфа Татјане Јанковић.

Са жељом да што више наших сународника који деценијама живе у Шведској упознају своју прошлост, програм је организован у неколико термина.

Најпре у Хелсинборгу у Цркви Св. Василија Великог, чији је старешина свештеник Драган Вучић и у Центру АБФ, а потом у Гетеборгу у српском удружењу Синђелић, са којим СКЦ Младост сарађује од оснивања.

У склопу програма одржане су и ћириличне калиграфске радионице за ученике српске допунске школе.

„Упознајући династију Немањића која је владала више од два века и дала огроман допирнос српској државности, законодавству, задужбинарству и култури, упознали смо себе и видели где нам је место међу културним европским народима," каже Дубравка Трејлинг Николић, један од организатора и оснивача СКЦ Младост. Ово младо удружење постоји тек три године, окупило је бројно чланство и формирало фолклорну секцију која је имала више запажених наступа а вредно спрема и нове кореографије.

Захваљујући доброј сарадњи између удружења, програм је потом одржан и у Копенхагену, у цркви Светог Георгија, чији је старешина свештеник Александар Самарџић. Организатори су били Љиљана и Александар Булајић испред Српско-данског форума Просвета.

Међу бројним посетиоцима, било је лепо видети младе који су вече обогатили бројним питањима на крају програма и великом заинтересованошћу за културну и духовну баштину свог народа.

Закључак је био да без познавања историје и покушаја да разумемо ко смо, тешко можемо да се крећемо у садашњости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво