Целовечерњи програм Изворинке Милошевић и ансамбла "Даница" у Салзбургу

Целовечерњи програм "Airs Serbes-Srpske arije" биће изведен у Салцбургу 20. октобра. Концерт је подржало Министарство спољних послова Републике Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и покрајинска и градска Влада Салцбурга.

Програм Airs Serbes- Srpske arije, посвећен је најлепшим српским аријама, српској поезији и музици, као и њеним ствараоцима. Назив добија по истоименој едицији издатој 1958. год. у Паризу, чији је творац Ђорђе Маринковић, композитор, инструменталиста, професор цитре у Паризу и аутору култне песаме Тамо далеко, коме је посвећен посебан део овог једноипочасовног програма, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Зоран Шијаковић.

Маринковић је рођен у кладовачком селу Корбово, а преминуо је у Француској. Својим интерпретацијама на цитри, радећи и за чувену издавачку кућу RCA стекао светску музичку славу док је у Србији, готово потпуно заборављен. Песму Тамо далеко компоновао је на Крфу 1916. Године, након повлачења српске војске преко Албаније.

Целовечерњи програм Airs Serbes- Srpske arije, биће изведен у Салзбургу, 20. октобра 2017. године у 19.30 сати у ABZ - Haus der Möglichkeiten (Kirchenstraße 34) а улаз је слободан.

Главни протагониста концерта је позната интерпретаторка народне музике, Изворинка Милошевић. Изворинка ће уз пратњу музичког ансамбла Даница, између осталих, извести песму Хајдук Вељко из Крајине, снимиљену 1980. године, а која описује љубавну причу српског устаника и јунака Хајдук Вељка, познатог по речима Главу дајем, Крајину не дајем и хероине Чучук Стане. Изворинка Милошевић важи за неприкосновену интерпретаторку изворних, народних песма и песма на влашком језику, снимила је преко 20 албума, певала је у групи Мире Васиљевић Ђердан, а њена популарност траје и данас.

Осим Тамо далеко на репертоару ће се наћи песме: Што се боре мисли моје, кнеза Михајла Обреновића, Тијо ноћи, Јована Јовановића Змаја, Ах, кад тебе љубит' не смем, проте Васе Живковића али и композиције као Бојарка, Властимира Павловића Царевца, Српкиња, Исидора Бајића, у интерпретацији музичког ансамбла Даница.

У програму као солисти наступају: кларинетиста, Вукашин Вујовић, вођа познатог београдског ансамбла за староградску музику Наракорд, Мирослав Мика Марковић и Зоран Шијаковић, солиста вокално-инструменталног ансамбла Даница.

Специјални гост концерта је виртуоз на цитри, професора Anton Bruckner универзитета у Линцу и мајстор уметничке гилде, Вилфрид Шарф.

Да подсетимо, ансамбл Даница је 6. октобра гостовао у Новосадском позоришту - Ujvideki szinhaz у склопу Synergy festivala у Новом Саду, а 24. октобра ће се појавити на позорници светски познатог Brukner haus-a у Линцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво