Хамилтон добио Теслин булевар

Сада је званично: део Бурлингтон улице у Хамилтону, од 10. јула ове године, зове се Тесла булевар a предлагачи ове идеје кажу да само обнављају историјску везу између светског научника и проналазача, и овог града.

Булевар Николе Тесле води од индустријске зоне Хамилтона ка аутопуту Краљице Елизабете који, опет даље води ка Нијагариним водопадима. Испод првог путоказа, на Теслин рођендан, организовано је свечано отварање булевара.

Канадски и српски званичници стигли су у Тесла аутомобилима, одсвиране су америчка и канадска химна а певало се Боже правде и Тамо далеко.

Част да пресецањем траке симболично отворе булевар подељена је између представника скупштине Хамилтона, канадских посланика, амбасадора Србије у Канади Михајла Папазоглуа и највећих спонзора.

Када је српска заједница у Хамилтону од градских власти тражила дозволу да се Берлингтон улица преименује у Теслин булевар подсећали су да је овај град , међу првима у Канади, још 1898. године добио струју из Теслине хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Истицали су и да је српска заједница у овом граду бројна, да у неким нашим породицама стасава већ четврта генерација родјених у Канади али је, ипак, најснажнији аргумент било обећање иницијатора да ће сами сносити трошкове израде и постављања нових знакова.

Уз помоћ спонзора, а највећа средства донирали су Ребека МекДоналд и породице Лешић и Новаковић, и организацијом добротворних вечери, новац су брзо прикупили јер је иза њиховог предлога стала комплетна српска заједница у Онтарију.

У земљи имиграната, каква је Канада, власти тешко и ретко одобравају промене назива улица. Захтевима не би било краја али је практичним Канађанима на првом месту помисао да је промена кућних адреса непрактична и - скупа. Тим је већи успех наших земљака из Хамилтона који су једну веома прометну улицу преименовали у Теслин булевар. 

 

Све је те недеље, 10. јула, у Хамилтону било у знаку Тесле.

Испод знака са његовим именом прво је прошла колона Тесла аутомобила, на велику радост окупљеног народа. Чуле су се сирене као на српској свадби а одмах иза ових прелепих, и у свету све популарнијих четвороточкаша на електрични погон, бучно је протутњао бајкерски клуб Тесла.

Само пет минута после свечаног отварања Теслиним булеваром кренуо је редован саобраћај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво