Победила прича о страхотама у Јасеновцу

Жири за доделу овогодишње књижевне награде "Милован Видаковић", за најбољу кратку причу на српском језику, саопштио је резултате истоименог анонимног конкурса Српских недељних новина из Будимпеште. У конкуренцији од преко 200 пристиглих радова, најбољим остварењем проглашена је прича "Вајкина преткомора", ауторке Дајане Петровић из Бранковине.

Жири је одлучио и да јавно похвали следеће приче, односно њихове ауторе: Шешир са црвеном траком Витомира Ћурчина, Небески виноград мога деде Бисерке Гајић, Триста осамдесет метара туге Драгице Миловић, У чуду Љиљане Наномир и Ноћ Радована Синђелића.

Награда носи име првог српског романописца, који је у 19. веку живео и стварао у Пешти, а жири је ове године радио у саставу: др Драган Никодијевић - културолог и професор универзитета из Београда, Драгомир Дујмов - књижевник и професор из Будимпеште и др Александар Урком - лингвиста и професор универзитета из Будимпеште.

"Окончан је пети циклус литерарног конкурса за кратку причу под знамењем родоначелника српског романа Милована Видаковића. Сада је то већ и један скроман јубилеј, поводом којег са сигурношћу можемо тврдити да се ова литерарна смотра, чији су иницијатор и носилац Српске недељене новине, гласило српске заједнице у Мађарској, дефинитивно усталила и заузела значајно место на мапи манифестација које одсликавају савремена литерарна стремљења на просторима где се говори и пише на српском језику. О томе посведочује не само до сада највећи одзив литерата који стварају у нашем језику, већ и завидан квалитет радова приспелих на конкурс", каже се, поред осталог у саопштењу жирија и додаје да ни овом конкурсном циклусу није недостајало богатства и разнородности тематике коју су понудили аутори кратких прича.

"Иако стваралаштво често надилази реалност и искуство живљења, и у овогодишњем понуђеном тематском оквиру лако разазнајемо његову утемељеност и чврсту повезаност са садржајима како историјског, тако и савременог битисања нашег народа, који се преко низа кратких прича претачу у мозаик ненаписаног романа".

Жири је оценио да је конкурс под именом Милована Видаковића прерастао у својеврсну, не само књижевну, већ и јавну друштвену трибину, у оквиру које се исказују емотивне слике и духовне интерпретације најразличитијих садржаја како савремене егзистенције тако и ближе и даље историје, религије, морала, људске похлепе...

"И надаље су присутне приче о стравичним злочинима који су почињени над припадницима нашег народа, о напуштеним огњиштима прогнаника и породичним трагедијама, до жигосања извештачених образаца живљења у технолошкој епохи данашњице у којој су мисаоно и природно изгубили сваки смисао... Ни овај пут, разуме се, нису изостале приче о лепотама и садржајима који разоткривају најдубљи смисао живљења", истиче се у оцени жирија.

Добитници овогодишње награде Милован Видаковић Дајани Петровић, признање ће бити уручено 7. маја у Будимпешти, на свечаности коју тим поводом приређују Српске недељне новине, док ће похваљеним ауторима признања бити послата поштом. Награђену и похваљене приче, лист ће објавити у свом штампаном издању.

Осим што су информативно гласило српске заједнице у Мађарској, Српске недељне новине, које баштине традицију дугу готово два века, од почетка свог постојања настоје да едукативним садржајима и акцијама које организују, попут овог књижевног конкурса, допринесу очувању језичког, културног и националног идентитета Срба у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво