Ново одељење српске школе у Јужној Африци

У Преторији, главном граду Јужноафричке Републике, почело је са радом ново одељење српске допунске школе "Свети Сава". Свечаном отварању, 28. августа, поред родитеља и ђака, присуствовали су и амбасадор Србије у Мозамбику Божин Николић и конзул Маргита Терзић - Лалић.

У Преторији је 28. августа отворено ново одељење Допунске школе Свети Сава у Јоханесбургу. Свечаности су присуствовали амбасадор Србије у Мозамбику са седиштем у Преторији Божин Николић, конзул Маргита Терзић - Лалић, отац Исајло Марковић, директор школе Дечија академија где ће се настава одвијати Шармен Јоости, као и председница Школског одбора Оља Петровић.

На иницијативу и уз подршку родитеља отворено је ново одељење школе Свети Сава јер је школа у Јоханесбургу удаљена 45 километара. Похађаће је група од десет ученика, од предшколског узраста до четврог разреда основне школе. Настава, коју ће водити професорка разредне наставе Виолета Павловић, одвијаће се петком од 15 до 17.30 сати.

Деца ће по завршеном разреду добити књижице и сведочанства што ће им по повратку у домовину омогућити лакше укључивање у образовни систем Републике Србије.

Од 2012. године српски језик је у Јужној Африци признат као матерњи језик за децу емиграната и као изборни предмет за децу која су рођена у Јужној Африци. Данас је српски језик признат у курикулуму од четвртог разреда основне школе и до четвртог разреда средње школе у Јужној Африци и по томе смо јединствени у свету, објашњава професорка Павловић.

„Први пут ће ове године, ученици који су похађали допунску наставу у школи Свети Сава и који су рођени у Јужној Африци, полагати српски као изборни предмет у својим редовним школама што сматрамо великим успехом. Оно што је најважније да се број ученика из године у годину повећава, а очекујемо и више полазника. Надамо се и очекујемо да ће наше Министарство просвете, науке и технолошког развоја и убудуће подржавати. Школа Свети Сава и ове године је добила похвалу за учествовање на конкурсу Дани Ћирилице у Баваништу, а награђене су Ана Мани из првог разреда и Катарина Беровић из шестог разреда. Јако смо поносни и на родитеље и децу јер већ седам година улажу велики труд и редовно похађају наставу што доприноси очувању националног идентитета нашег народа и у овом делу света", каже за Програм за дијаспору РТС-а Виолета Павловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво