Признавање страних диплома од 1. октобра брже и јефтиније

Центар у коме ће наши млади стручњаци са завршеним факултетом у иностранству моћи да нострификују диплому ради запошљавања у Србији, почеће да ради 1.октобра, а из Министарства просвете најављују да ће поступак признавања диплома бити бржи, јефтинији и лакши.

Признавање диплома ради запошљавања до сада је било поверено универзитетима и дешавало се да нострификација стране исправе не може да се заврши на пример на државној високошколској установи али уз високу цену може на приватној.

Такође, поступак је понекад трајао годинама, па су многи млади, одлични студенти, одустајали од повратка у Србију.

ENIC/NARIC Србија (Центар за информисање о признавању иностраних високошколских исправа и признавање у сврху запошљавања), посебна је јединица при Министарству просвете и званично ће почети да ради почетком октобра, док ће академско признавање, у сврху даљег образовања, остати у надлежности универзитета.

"Очекујемо да ће рок признавања бити знатно краћи", рекла је Танјугу државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зорана Лужанин и подсетила да је изменама Закона о високом образовању рок за признавање дипломе 90 дана, од дана пријема
уредног захтева.

Лужанин најављује да ће и цена поступка признавнаја бити неупоредиво мања.

До сада су студенти за ту ставку издвајали од неколико хиљада динара до неколико хиљада евра, па је за факултете то био добар извор прихода.

Лужанин истиче да је осим рокова и цене, проблем био и што се приликом признавања тражио исти или сличан студијски програм.

Она подсећа да смо ми мала земља да бисмо имали све могуће студијске програме и указује на досадашњу праксу да нострификација "не прође" на једном а потом се заврши на другом универзитету.

"Сада тако нешто не би смело да се дешава", рекла је Лужанин и истакла да ће у самом поступку одобравања радити, између осталих, оцењивачи студијског програма.

По правилнику, који треба да буде донет наредних седам до десет дана, биће препорука да оцењивачи буду са три различита универзитета како би побегли од приче везивања за један студијски програм, рекла је Лужанин.

Такође, предвиђено је, када се призна диплома, а нема је у листи звања, да се то звање аутоматски уврсти у листу, са компетенцијама које доноси свршени студент, рекла је Лужанин и додала је у току обука за оцењиваче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво