Крчединска уметничка оаза 2015.

Овогодишње велико уметничко окупљање, Осма међународна уметничка колонија у Крчедину, завршена је 29. јула, у Дому породице Јакшић у Крчедину, уз учешће више од стотину уметника, сликара, вајара, песника, глумаца и музичара из девет земаља.

Певачима Нелету Карајлићу и Бети Ђорђевић, писцу Адаму Пуслојићу, глумцу Миленку Павлову и словеначком сликару Рајку Ферку, додељене су традиционалне титуле Ја, Крчединац, које су до сада, међу осталима, добили, Бора Ђорђевић, Иван Бекјарев, Слободан Ракитић, Маја Волк, Бане Крстић, Миња Субота, Брана Црнчевић, Марко Николићу, Раша Попов, Милован Витезовић, Слађана Милошевић, Јанош Месарош, Леонтина Вукомановић и други.

Традиционало признање Њака Крчединска добили су стендап комичар Срђан Динчић, сатиричар Владимир Драмићанин, кантаутор Владимир Пешић и хрватски песник Валерио Орлић.

У богатом програму, поред Миленка Павлова и Бети Ђорђевић, учествовали су и певачица Ивана Јордан, српски стендапер Срђан Динчић, кантаутори Стефан Шљукић, Владимир Пешић и Војислав Механџић, као и тамбураши из Бешке. Наступили су и писци, Миодраг Јакшић, Зорица Арсић Мандарић, Гордана Влајић, Предраг Јакшић, Владимир Драмићанин, Ангелина Петровић, Маријана Пилиповић, Предраг Безбрадица, Милош Сакић, Раде Јовић, Радомир Мићуновић, Љубица Рајкић из Румуније, Валерио Орлић из Хрватске, Јелена Ћирић из Чешке и многи други.

У оквиру програма изведене је и позоришна представа Манијак Театра Лево, а приказани су и филмови Песник Предрага Јакшића, са Банетом Трифуновићем и Врата Србије - Мојсињска света гора Марка Дабића, са Војином Ћетковићем у главној улози.

Током четири дана на обронцима Фрушке горе, сликало је и вајало 36 сликара, предвођени гостима из Италије, Немачке, Албаније, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније... Међу њима су били Сила Кампанини, Адмир Перватхи, Рајко Ферк, Љиљана Путник, Луциа Кола Стојка, Снежана Петровић Сударић, Константин Грангуре, Рита Алдеа, Анто Николић, Фиона Хајдари, српски аутори из иностранства Страја Марјановић из Будимпеште, Дана Петков и Никола Поповић из Темишвара... Из Србије су учествовали, међу осталима Горан Остојић Вид, шеф ликовне секције УЛУС-а, Александра Ђурић, Мирослава Карајанковић, Владимир Винкић, Елида Станојевић, Владимир Прица, Теодора Балабановић, Невена Никодијевић Томић, Невена Стефановић, Светлана Крстић, Синиша Попов, Марјан Каравла и други.

У пратећем програму организоване су изложбе уметничких фотографија Жељка Шепића из Хрватске и Славише Крстића из Смедеревске Паланке, као и изложба карикатура Нане Губеринић из Словеније. Додељене су и Међународна књижевна награда Арте, Љубици Рајкић из Румуније и песничка награда Поет Зорици Арсић Мандарић из Београда.

Програм је водио Александар Симић, а селектор сликарског сазива и уредник програма био је књижевник Миодраг Мића Јакшић.

Према Јакшићевим речима ова уметничка оаза колоније у Крчедину оправдала је своја очекивања, а угостила више од стотину уметника различитих области - сликара, вајара, песника, глумаца и музичара из девет земаља.

„Ове године смо по први пут имали и госте из Албаније и Азербејџана, тако да ширимо нашу сарадњу и показујемо и потврђујемо да можемо да будемо добри домаћини ", рекао је Јакшић истакавши да су успостављени озбиљни контакти са страним културним центрима и дипломатско-конзуларним представништвима у Србији, како би и наши уметници имали могућност да гостују у иностранству.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а Јакшић је подсетио да се ово велико уметничко окупљање, покренуто још 2008. године, традиционално одржава у Дому породице Јакшић у Крчедину, Улица Цара Душана број 64, и да је идеја да се једним институционализованим окупљањем уметника различитих области из целог света покаже и да се на један нов начин, и у једном селу, може гајити врхунска уметност.

Колонија се одржава под покровитељством Општине Инђија, а у организацији удружења Мој Срем из Крчедина и агенције Арте из Београда.

Организатори најављују и Девету међународну уметничку колонију у Крчедину, за следећу годину, од 20. до 24. јула.

Миодраг Јакшић је поручио да се нада да ће следеће године госте и учеснике манифестације у овом месту, уз друге новине, дочекати и изграђен споменик једном од највећих српских песника Мирославу Мики Антићу, који потиче управо из ових крајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво