Менторством до знања

Пријављивање за програм онлајн менторства „Србија на вези 3.0" траје до 28. фебруара. Своје знање младим научницима и професионалцима у Србији "донира" преко 40 стручњака из дијаспоре са престижних институција, од Оксфорда и Кембриџа до Берклија и МИТ-а.

Удружење младих iSerbia.rs у сарадњи с Клубом привредних новинара отворило је конкурс за пријем полазника програма онлајн менторства и размене знања са дијаспором, Србија на вези 3.0. Програм подразумева спајање младих на почетку каријере, у улози полазника, са менторима - нашим највећим стручњацима из дијаспоре, пише у саопштењу Омладинског удружења iSerbia.

У саопштењу пише да на конкурс могу да се пријаве студенти, апсолвенти, постдипломци, истраживачи и свршени студенти. Учешће у програму је добровољно и волонтерско, а шестомесечни менторски рад се одвија путем аудио/видео конференција и/или мејла, према договору менторског пара и природи посла.

У Србији на вези 3.0 своје знање младима у Србији "донира" преко 40 менотра од Њуjорка до Сингапура, са престижних институција попут Оксфорда и МИТа, стручњака из друштвено-хуманистичких, природно-математичких, техничко-технолошких и медицинских наука, области ИТ-а и нанотехнологије, и ненаучног дела који обухвата, између осталих, финансије, банкарство, предузетништво, нове методе држања наставе и др.

Пројекат постоји успешно од 2012. године - до сада су у 2 круга програма онлајн менторства Србија на вези учествовала 65 ментора који су радили са 120 полазника у 76 области менторства, са изузетним и дугорочним резултатима - покренуто је неколико међународних научних пројеката и успостављена сарадња између домаћих и иностраних научно-истраживачких институција.

"Пројектом Србија на вези постављена је врста основа за даљи развој канала трајне размене и конструктивне сарадње између Србије и дијаспоре. Уместо фокуса на повратак стучњака из иностранства, трагамо за алтернативним решењима, усредсређујемо се на размену, а знање схватамо као највреднију донацију и као прави пут за изградњу боље везе дијаспоре са Србијом", рекла је мр Ана Ранитовић, ментор из области антропологије и један од идејних твораца пројекта, иначе докторанд и предавач на Универзитету Оксфорд.

"Непроцењиво је и практично искуство које сам стекла боравећи на позив ментора на Универзитету у Саутхемптону и јако сам захвална за ову прилику која ми се указала. Теоријско знање које сам до сад градила и имала сам на јако леп начин употпунила практичним, експерименталним радом. Радила сам на стварима које су сасвим нове и осетила шта значи истраживачки рад", каже Марија Трајковић која је сарађивала са професором др Гораном Машановићем из Велике Британије у области фотонике и оптике.

Ана Станојевић је сарађивала са професорком др Владаном Вукојевић из Стокхолма.

"Менторка и ја смо заједно припремиле рад који је прихваћен за излагање на међународној конференцији. Тренутно спремамо пријаву за још једну конференцију. Доста тога сам научила о начину на који треба да размишљам приликом моделирања биолошких система и на које све чиниоце треба обратити посебну пажњу. Решавајући проблеме са којима смо се суочавале прилиликом моделирања научила сам више о томе како сагледати проблем са различитих страна, како подстаћи креативност. Диван је осећај када након напорног рада видите да сте постигли свој циљ", каже Ана.

Да је и сам програм и начин на који је замишљен имао ефекта на полазнике потврдио је Иван Стосевски коме је ментор из области хемијског и механичког инжињерства била др Јасна Јанковић из Канаде.

"У менторству је одлично то што студент мора сам да покрене иницијативу око теме, програма и начина комуникације са ментором, што је мени, лично, веома значило, јер сам побољшао своје комуникационе вештине. Менторство је свакако утицало да брже и лакше реализујем пројекте којима се тренутно бавим на својим докторским студијама", истиче Иван.

Пријаве на конкурс су валидне до 28. фебруара текуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво