Завет хероја

Млади књижевник Славиша Павловић постао је ове јесени хит писац у Русији романом "Завет хероја" који је према последњим сазнањима на 10. месту најпродаванијих књига у Московском дому књиге, највећој књижари у земљи.

Из разговора за Танјуг од Павловића, чији је роман Завет хероја у Београду објавила Лагуна, сазнајемо да је књигу посвећену судбини једне српске породице у Првом светском рату послао у Русију Одбору за обележавање 100 година Великог рата.

"Они се веома труде да спрече ревизију историје и чини ми се да воде маестралан информациони рат у корист Србије, не дозвољавајући да буде неправедно окривљена да је крива за почетак рата", истакао је Павловић и додао да је "потпредседник тог одбора, руски сенатор Анатолиј Лисицин (човек који је обновио руско гробље у Београду ) који је дао налог својим сарадницима да пронађу српску књигу о Великом рату, како би једну стварну и реалну ратну причу пренели Русима".

"Не знам које су још наше књиге о Великом рату читали, али су ме позвали, питали да ли сам заинтересован да је објаве и тако сам потписао уговор о руском издању, упознао Лисицина и договорио будућу сарадњу", рекао је он.

Председнику државне Думе Русије, Сергеју Наришкину књига се допала, још у рукопису, па је написао предговор за руско издање, а када је долазио у Београд у званичну посету, позвали су ме на састанак да се упознамо, па ме је представио присутнима и позвао да говорим на историјском скупу, чији је он био модератор, наставио је пичу Павловић о сарадњи са Русима.

Иначе, у руско издање убацио је 26 аутентичних фотографија са српског фронта.

Када је Путин долазио у Београд, Павловић се срео са руским сенатором Лисицином чија је заслуга да му је књига штампана у Русији, пошто је био у делегацији председника Русије и он му је рекао да је примерак књиге поклонио председнику Путину, а други председнику Николићу.

Павловић је испричао да је недавно имао изузетно успешну промоцију у Москви и Јарослављу. "Како ми је издавач рекао, то је једна од најуспешнијих промоција на којима је учествовао, и по посети и по продаји, а коментари су одлични. У Јарослављу је буквално био дан српске културе јер осим представљала књиге, Кустурица је са својим бендом Но смокинг оркестра имао концерт. Сав приход од књиге и концерта је, захваљујући сенатору Лисицину, отишао у добротворне сврхе".

"Руски медији су са мном разговарали о Србији, рату и блискост и два народа, које њихове писце волим, колико су познати код нас. Чак су ми тамошњи службеници тражили да потпишем две књиге за Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова", истакао је српски писац.

У Русији се књига зове само Завет, јер постоји Лењинова књига Завет хероја.

Иначе, с обзиром на веома добру продају Павловић се договорио са издавачем да се за наредни сајам књига у Москви преведе његов други роман Нема шансе да не успем, који описује живот младих у савременој Србији, а и сваку следећу књигу коју буде објавио.

"Недавно ми се преко Фејсбука јавио један читалац из Русије. Написао ми је да је толико одушевљен књигом и Србима, о којима ништа није знао, да ће у јуну доћи у Београд, да види тврђаву о којој сам писао и да упозна тако храбар народ," казао је аутор.

Павловић, који пише фељтон о учешћу Срба у Првом светком рату за магазин Водич за живот, пише колумне и интервјуе за недељник Српски глас из Мелбурна и за руско издање часописа Водич за Русију.

На питање да ли се још неко интересовао за роман о трагедији једне српске породице у великом рату, Павловић је открио да су се јавили шведски и енглески издавач, али још ништа није потписано.

Павловић већ пише наставак Завет потомака у коме би један од породице Итанића отишао међу четнике, а други брат у партизане а трилогију би, према његовој идеји завршила прича о деведесетим годинама 20. века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво