Додељене награде "Бела голубица"

У новосадској Матици српској, 14. септембра, Тесла глобал форум, организатор међународне манифестације "Никола Тесла-тајна веза" доделио је награде Бела голубица Роберту Курлу, Жан Ешнозу, Виталију Правдивцеву, Радославу Зеленовићу, Срђану Огњановићу и Игору Четојевићу.

У новосадској Матици српској, 14. септембра, Тесла глобал форум, организатор међународне манифестације "Никола Тесла-тајна веза" (Nikola Tesla-Secret Connection Summit) доделио је награде Бела голубица (White Dove Award) Нобеловцу Роберту Курлу, највећем савременом француском писцу Жан Ешнозу, руском режисеру Виталију Правдивцеву, директору Кинотеке Радославу Зеленовићу, директору математичке гимназије Срђану Огњановићу и доктору Игору Четојевићу.

Нобеловац и француски писац, изразили су своју захвалност за добијање ове награде, али будући да нису били у могућности да присуствују скупу, обратили су се на дирљив и инспиративан начин који је пренесен присутнима у Матици српској. Награда, у форми уметничког дела, ће им ускоро бити и лично уручена.

Истом приликом су додељене и награде Тesla Silver Coin, следећим лауреатима-Роберту Летану (Французу антилског порекла који важи за сликара који је насликао најлепше Теслине портрете), Лини Шерат (Мароканки која је на најбољем светском технолошком факултету МИТ основала Унеско Тесла Иницијативу и за свој рад на промоцији Тесле добила признања највиших америчких и медјународних инстанци), Александри Нинковић Ташић (оснивачу јединственог виртуалног Пупиновог музеја и сарадници САНУ), и Николи Лончару (оснивачу и председнику Tesla Science Foundation).

Тесла глобал форум је доделио две стипендије успешним средњошколцима: ученици Карловачке гимназије Дуњи Чуковић и ученику београдске Математичке гимназије Луки Вукелићу. Председник Матице српске, Драган Станић, подсетио је том приликом да се Никола Тесла два пута обратио за стипендију Матици српској, и оба пута је одбијен.

Церемонију је отворио домаћин, професор Станић, у присуству амбасадора, страних дипломата, представника Српске академије наука и уметности и других страних и домаћих институција и гостију, у препуној свечаној сали Матице српске.

Директор научног форума Тесла фестивала, Александар Протић, познат по својим предавањима о Тесли у најелитнијим светским институцијама и универзитетима, је церемонију у Матици српској водио на четири језика. Протић је свечаности дао потпуно нови тон и тиме што је у Тесла форум и Матицу српску довео и проминентну генерацију која долази са Харварда, Оксфорда, Кембриџа, Сорбоне, Организације српских студената у иностранству (ОССИ) и др.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво