Обновљена школа на Косову

Француска невладина организација "Солидарност за Косово" реновирала је ОШ "Бора Станковић" у селу Стража код Гњилана. Вредност инвестиције је 15000 евра. Крајем децембра њихов божићни конвој донеће деци са Косова школски прибор, спортску опрему, гардеробу и играчке.

Француска невладина организација Солидарност за Косово наставља успешне хуманитарне акције на радост становништва у српским енклавама. Након што су ове године допремили Србима 4 конвоја са 40 тона хране за народну кухињу, 1 конвој гардеробе и одвели 40-так малишана са Косова на море у Херцег Нови, свечано су отворили и реновирану ОШ Бора Станковић у селу Стража код Гњилана.

Школа је реновирана донацијама бројних француских донатора, а вредност инвестиције је 15000 евра.

„Када сам 2004. године видео страхоте антисрпског погрома, то је била полазна тачка и пожелео сам да се ангажујем на конкретним, позитивним акцијама", рекао је оснивач ове НВО Арно Гујон.

То је разлог што је основао организацију Солидарност за Косово.

"Уз помоћ бројних донатора који учествују у хуманитарним програмима организације Солидарност за Косово обезбедили смо неопходан материјал за реновирање школе и платили смо извођаче из српских енклава и тако им омогућили да зараде новац својим радом. Све то је надгледао ђакон Бојан Крстић који је у Грачаници заступник хуманитарне канцеларије финансиране од стране Солидарност за Косово", изјавио је Гујон.

Школа Бора Станковић је своје прве ђаке примила шездесетих година прошлог века. Некада је основно образовање овде стицало око 150 ђака, а данас их је свега четрдесетак.

Инфраструктура никад није била обновљена, санитарни блок је био у јако лошем стању, грејање није ни постојало, а деца су се смрзавала зими јер су прозори на многим местима били поломљени.

„Ви сами знате да је ово село брдско-планинског типа и да се сваке године осипа број ученика. Мислим да ће ова помоћ која је стигла и са ове стране, много помоћи да деци побољшамо услове", рекао је Предраг Ђекић, директор ОШ Бора Станковић

Према речима Арно Гујона ова школа после толико година коначно има све неопходно за образовање косовских малишана.

"Увели смо централно грејање и поставили радијаторе у свим просторијама, реновирали школски улаз и бетонске степенице, заменили прозоре и урадили нови санитарни блок са тоалетом, водом и струјом", изјавио је Арно Гујон уз напомену да су добили и купили школски прибор за све полазнике ове школе.

Божићну радост ова организација донеће и осталим косовским малишанима крајем децембра када ће стићи божићни конвој и десет француских волонтера који ће поделити деци са Косова школски прибор, спортску опрему, гардеробу и играчке.

Организацију „Солидарност за Косово" основао је 2004. године у Француској Арно Гујон са циљем да помаже најугроженијим Србима на Косову и Метохији, уз приоритет помоћи деци. Прошле године у склопу Епархије рашко-призренске отворена је хуманитарна канцеларија, коју финансира организација „Солидарност за Косово" и од које добијају тачне информације о потребама најугроженијег становништва на Косову.

Уз то организација издаје тромесечни лист којим информише Французе о стварним догађајима на Косову, а међу својим успесима убраја и именовање за најплеменитији подвиг у 2012. години. Њен оснивач Арно Гујон је одликован медаљом краља Стефана Дечанског.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво