Читај ми!

Што пре до сигнала

Гостујући у емисији Радио Београда “Ухвати дан”, Милена Вучетић, директор технике ТВ Београд је изјавила да према информацијама којима располаже Радио-телевизија Србије око 300.000 домаћинстава нема могућност да прате телевизијскe програме.

Радио Београд у својим емисијама посредује између гледалаца и Радио-телевизије Србије. Реч је о оним гледаоцима који можда још нису набавили потребну опрему да би пратили телевизијски програм, јер је аналогни телевизијски сигнал угашен 7. јуна.

"Ми имамо информацију да око 300.000 домаћинстава нема могућност да прате телевизијски програме, што није мало. На срећу имамо радијски програм тако да можемо на неки начин да дођемо до наших потенцијалних гледалаца", рекла је Милена Вучетић.

Она је изјавила да је потребно да грађани који немају могућност да приме сигнал путем кабловских или IPTV оператера од опреме имају кровну или собну антену, а затим уколико су у могућности и нови телевизор који има могућност да прими овако модулисан сигнал.

Милена Вучетић је нагласила да су телевизори који имају DVB-T2 тјунер још увек скупљи. И додала да грађани када купују нови телевизор морају да буду опрезни и да се добро распитају и да добро погледају карактеристике пријемника које купују.

"Ово је скупље и квалитетније и боље решење, међутим постоји јефтиније решење, а то је да се купи сет-топ-бокс уређај који може да прими дигитални сигнал и да га претвори у аналогни и на тај начин прате на постојећем телевизору", рекла је Милена Вучетић.

Она је истакла да антенски прикључак иде искључиво у сет-топ-бокс, а не у телевизор.

"Сет-топ-бокс уређаји се купују или су бесплатно додељени у акцији коју је спровело Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а која је завршена. Они који нису успели да добију бесплатан уређај потребно је да га купе", каже Милена Вучетић.

Она је нагласила да приликом куповине треба обратити пажњу на "зелену налепницу" тзв. жиг гаранције са ознаком "дигитал ТВ" коју је издало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а која гарантује да сви ти уређаји могу да приме ову врсту сигнала који се код нас емитује.

Она је додала да су путем аналогне мреже грађани могли да примају јако мали број канала путем предајника и репетитора у зависности од тога у ком се делу Србије налазе. На једном каналу је био један телевизијски програм, а сада дигитализацијом на једном таквом каналу тзв. мултиплексу грађани могу да приме 10 до 16 програма, а сигнал је квалитетнији и отпорнији на сметње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво