Читај ми!

ДТВ за 70 одсто становништва

Око 70 одсто становништва Србије могло би, у овом тренутку, да гледа дигиталну телевизију (путем кровне или собне антене) уколико би ЈП Емисиона техника и везе добило "зелено светло" да пусти у рад мрежу дигиталних предајника, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.

До овог тренутка ЈП Емисиона техника и везе опремило је за дигиталну телевизију 29, од укупно 34 емисионе станице, тзв. Проширене иницијалне мреже. Преосталих пет емисионих станица биће монтирано, прем плану, до 15. новембра 2013. године.

Проширење Иницијалне мреже са 15 на 34 емисионе станице са најмодернијим дигиталним уређајима (предајницима, репетиторима, антенским системима) је најрационалнији, најекономичнији и најкраћи пут до коначног преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма у Србији, чији рок 17. јун 2015. године.

На изградњи Проширене иницијалне мреже стручњаци ЈП ЕТВ су интензивно радили последњих месеци. Подешен је и монтиран, да функционише пуном снагом, предајник DVB-T2 на Авалском торњу, на основу кога, дигиталну ТВ, могу да гледају Београђани и становници бројних насеља, која се налазе 100 км у пречнику око Београда (више од два милиона становника). Монтирањем предајника на планини Тари (Сумбулића брдо), снаге 100 W и Бајина Башта и околна места, такође, су добили могућност дигиталне ТВ.

Спреман је за емитовање дигиталног ТВ сигнала најновији предајник DVB-T2 на Копаонику. Када буде пуштен у рад, дигиталну ТВ имаће становници Рашке, Јошаничке Бање, Крушевца и великог броја других места, као и северног дела Косова и Метохије.

Зајечар и Књажевац и њихова околна места такође ће имати могућност да примају дигитални ТВ сигнал, захваљујући предајнику DVB -T2, који су стручњаци ЈП ЕТВ монтирали на Тупижници.

Црвени Чот (врх Фрушке Горе) је емисиона станица која омогућује гледаност ТВ за највећи број становника у Србији (око 3,5 милиона). Ту су стручњаци ЈП ЕТВ монтирали, у складу са Женевским планом, антенски систем и дигитални предајник. Са врха Фрушке горе дигитални ТВ сигнал покрива најшири простор Србије, у коме су Нови Сад, Бачка Паланка, Врбас, Кула, Црвенка, Бечеј , Зрењанин, (на северу), као и Сремска Митровица, Инђија, Рума, Шабац, као и значајне делове Београда. При томе, ТВ програм који ће се емитовати са Чота биће видљив у западном делу Хрватске и западном делу Републике Српске.

За емисиону станицу Дели Јован тренутно се траже техничка решења.

Захваљујући DVB-T2 предајникју снаге 600 W имају дигитални ТВ сигнал допире и до насеља која се налазе у ширем кругу око Црног врха, изнад Јагодине међу којима су значајни делови Крагујевца, Баточине, Ћуприје, Велике Плане.

Значајним повећањем снаге предајника на Овчару, са садашњих 100 W на 2,5 кW, огромно је проширена зона покривања, па је дигитални ТВ сигнал сада обезбеђен за житеље Чачка, Горњег Милановца, Пожеге, Севојна, Краљева....

Када се одобри пуштање у рад Проширене иницијалне мреже неки градови и места у Србији који до сада нису имали могућност квалитетног пријема ТВ програма Радио-телевизије Србије, као што су Кикинда, по први пут ће имати квалитетну ТВ слику и тон.

Емисионе станице ЈП ЕТВ које су у овом тренутку спремне да емитују дигитални ТВ сигнал су: Авала, Бесна Кобила, Црвени Чот, Јастребац, Тупижница, Копаоник, Црни Врх (Јагодина), Канарево Брдо, Гоч, Крњача, Стојчино Брдо, Ариље, Ивањица Божац, Гучево, Маљен, Горица (Ниш), Торник, Бајина Башта, Црни Врх Пирот, Суботица, Вршачки брег, Бић-Прибој, Забучје (Ужице), Градац - Рашка, Шутеновац (Нови Пазар), Ваљево - Пећина.

Наредних недеља, а најкасније до 15. новембра биће оспособљене за дигитално емитовање и следеће емисионе станице: Овчар, Кошевине, Кикинда, Рудник, Свети Илија, а у плану за дигитално емитовање у оквиру Проширене иницијалне мреже су и три емисионе станице (локације): Пријепоље (Сријетежи), Цветњак (Нова Варош) и Крагујевац

Оне ће бити активиране уколико се укаже потреба пуштањем у рад претходних емисионих станица Проширене иницијалне мреже. За емисиону станицу Сјеница (Радишића брдо) траже се техничка решења за допремање дигиталног ТВ сигнала, наводи се у саопштењу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво