Читај ми!

Почело дигитално емитовање

Укључивањем DVB-T2 предајника на Авали званично је ЈП "Емисиона техника и везе" пустило у рад Иницијалну DVB-T2 мрежу. Овим, пробним емитовањем, према тврдњама ЈП ЕТВ покривено је око 40 одсто становништва. Према ранијим најавама Управе за Дигиталну агенду, која руководи процесом дигитализације у сарадњи са ЈП ЕТВ, Републичком агенцијом за електронске комуникације (РАТЕЛ), Републичком радиодифузном агенцијом (РРА) и емитерима, коначни прелазак са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма одвијаће се по зонама почев од првог квартала 2013. године.

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић на Авалском торњу пустио је данас у рад Иницијалну мрежу за тестирање емитовања дигиталног ТВ сигнала. Пуштањем у рад DVB-Т2 предајника на Авали данас je званично почeла фаза последњих припрема за прелазак на дигитално емитовање програма.

Дигиталнo емитовање телевизијског програма кроз мрежу земаљских предајника несумњиво је велики корак напред који ће имати важан утицај на сам карактер овог медија. Може се слободно рећи да је то најзначајнија промена још од времена увођења телевизије у боји. Могућност многоструког повећања броја телевизијских програма који се могу емитовати, потенцијално осетне уштеде електричне енергије, па тиме и новца, на предајним тачкама, отварање врата новим интерактивним сервисима и интензивној двосмерној комуникацији са гледалиштем, само су неки од нових домета дигитaлне телевизије.

Током 2011. гoдинe, ЈП ЕТВ изградилo је мрежу од 13 предајника и два репетитора који раде на истој фреквенцији као и матични предајник и тиме су се стекли услови за почетак дигиталног емитовања у Србији. Највећи део опреме за формирање мреже обезбеђен је из ИПА фондова Eвропске уније уз помоћ Министaрствa културe, инфoрмисaњa и инфoрмaциoнoг друштвa РС.

Марковић је истакао да је Србија из предприступних фондова ЕУ добила 137 милиона евра, од чега је 10,5 милиона евра издвојено за послове припреме дигитализације и преласка на дигитални сигнал за потребе грађана Србије. 

Од 21. марта 2012. Србија ће се придружити већини европских земаља у којима је започет процес преласка са аналогног на дигитално емтовање ТВ програма, јер ће тога дана бити пуштена у рад мрежа дигиталних предајника и тиме званично започети прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ поводом почетка рада иницијалне мреже.

Усвојени стандард за емитовање у Србији је DVB-T2, тренутно најмодернији и најефикаснији. Према одлуци РРА, у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији. Док се не угаси аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм.

Емисионе локације и канали иницијалне мреже су:

1. Авала 27. UHF9. Ужице-Забучје 57. UHF

2. Ниш Горица 21. UHF

10. Лозница-Гучево 27. UHF
3. Суботица 47. UHF 11. Нови Пазар-Шутеновац 64. UHF
4. Крушевац Гоч 26. UHF 12. Ваљево-Пећина 42. UHF
5. Вршац 54. UHF13. Рашка-Градац 47. UHF
6. Овчар 64.UHF 
7. Прибој Бић 66. UHF14. Кошутњак 27. UHF
8. Црвени Чот 31. UHF15. Стојчино Брдо 27. UHF

Према одлуци РРА у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији.

Док се не искључи аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм. Међународна обавеза је да се процес дигитализације заврши до јуна 2015. године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво