Сигурна кућа у Београду

Саветовалиште за жртве насиља и РТС почињу кампању за изградњу "сигурне куће" у Београду, којих у нашој земљи има тек девет. Свако шесто дете и свака трећа жена у Србији жртве су породичног насиља, подаци су надлежног министарства.

Због све већег породичног насиља у Србији у коме су најчешће жртве жене и деца, Радио-телевизија Србије са Саветовалиштем за жртве насиља почиње кампању за изградњу "сигурне куће" у Београду.

Свако шесто дете и свака трећа жена у Србији жртве су породичног насиља, подаци су надлежног министарства. Прошле године, последице таквог насиља била су 22 смртна случаја, а у Србији постоји само девет "сигурних кућа".  

Како није увек лако доказати повреде, које су последице злостављања, жртве насиља од сада се прегледају искључиво на Институту за судску медицину.

Сања Марковић, мајка двоје деце, била је четири месеца штићеница сигурне куће у Београду. На тај корак се одлучила после скоро дестогодишњег мужевљевог малтретирања.

"Супруг ме хватао за врат, шутирао, обарао на земљу. У "сигурну кућу" дошла сам сломљена емотивно, психички и физички. После четири месеца, и изласка из куће, не плашим се више никога", рекла је Марковићева.

Проблем које жене имају, посебно у мањим срединама, јесте што често изостаје подршка родитеља и ближе родбине. Како су то најчешће особе нижег образовања и незапослене, неопходно је да им се као подршка после боравка у сигурним кућама, обезбеди стан или повољнија станарина.

"То би било јако корисно јер од момента изласка из сигурне куће жене су уплашене, несигурне, боје се неизвесности и то је један од разлога што се најчешће и враћају у породице из које су изашле", рекла је координатор сигурне куће у Крагујевцу Вера Симић.

У Београду постоје две сигурне куће у којима живи педесетак жена и деце. Нови простор је неопходан како би живот штићеника и резултати терапија били квалитетнији.

"Када је толика гужва онда се сви ти критеријуми померају. Треба да изградимо још једну 'сигурну кућу' поред ове две од 250 квадрата и ја сам већ са општином Раковица потписала уговор о сарадњи и изградњи куће до јуна следеће године", рекла је координатор Саветовалишта за жртве насиља Весна Станојевић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво