Свака осма жена у Србији оболи од рака дојке

Март је месец борбе против рака. Жене најчешће оболевају од рака дојке – годишње их у свету од тог карцинома умре око пола милиона. Не мора да буде тако. Јер, откривен на време, рак дојке је излечив у више од 90 одсто случајева.

У Србији сваке године од рака дојке оболи око 4.600 жена, а 1.600 умре. То значи да свака осма добије ту болест.

"Ја сам ишла на превентивне прегледе, између две редовне контроле болест се појавила и брзо је напредовала", прича Домина Спасић из Удружења "Будимо заједно".

"Шок, не верујете да се то вама дешава. У глави је један хаос, не знате где ћете, шта ћете...", додаје Надежда Спасић.

Превентива су редовни прегледи: самопреглед, ултразвук, после 50. године и мамографија.

"Жена која је млађа од 50 година, а рецимо старија од 40 и остварила је своју репродуктивну функцију – родила је, она већ има зреле дојке, она може урадити једну своју стартну мамографију, али после клиничког прегледа неће наставити стално на две године", напомиње Зорица Милошевић са Института за онкологију и радиологију Србије.

Због упозоравајуће статистике, пре неколико година у Србији је отпочео и организовани скрининг за рано откривање рака дојке. На позив се одазвала тек свака трећа жена.

"У нашој земљи циљна популација за ову врсту скрининга је од 50 до 69 и скрининг преглед који се ради једном у две године. До сада спроводимо скрининг на територији 36 општина, а од почетка је постављена дијагноза код 770 жена", истиче Верица Јовановић, в. д. директора Института "Батут".

Када бисмо се само једном годишње, рецимо у марту, сетили ове статистике и заказали преглед, подаци би могли да се промене. Имајте то на уму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво