РТС медијски партнер хуманитарне акције „Срце за децу“

Јавни медијски сервис Србије подржао је хуманитарну акцију „Блиц фондације“ посвећену прикупљању средстава и опремању свих породилишта у Србији апаратима за скрининг слуха новорођенчади.

Медијска кампања акције фокусирана је на значај ране дијагностике квалитета слуха код деце и апеловање на суграђане да се укључе у ову иницијативу, како би свих 56 породилишта у Србији билo опремљенo апаратима за овај тип ране дијагностике.

Као подршку акцији „Срце за децу", РТС ће до краја априла емитовати ТВ и радијске спотове кампање и пружити програмску подршку кроз информисање о значају ране дијагностике слуха код новорођечади, као и неопходност потребе за опремањем породилишта у Србији апаратима за скрининг слуха.

Ненад Арсовић, директор ОРЛ клинике Клиничког центра Србије: „Услов да би дете научило да говори и развије интелект је управо слух. Уколико се ове сметње открију касно (тек у првој, другој години живота) штета у развоју говора је ненадокнадива- то дете неће никада моћи да развије говор у пуном потенцијалу, то ће му представљати сметњу у нормалној комуникацији."

У Београду тек два породилишта имају апарате за скрининг слуха, у Војводини само три. Доктор Арсовић је посаветовао да родитељи у што ранијем узрасту своје деце провере квалитет слуха а хуманитарном акцијом ће то бити омогућено у свим породилиштима Србије.

Велимир Перовић, уредник акције „Срце за децу" Блиц фондације : „Циљ акције коју смо покренули је здравље деце, односно да омогућимо да се сваком новорођечету у Србији одмах након рођења провери слух. То до сада није било могуће и дешавало се да родитељи врло касно, тек у седмој, осмој години открију да им дете има проблеме са слухом. Ми ћемо набавити 56 апарата за скрининг слуха, за сва породилишта у Србији од Грачанице, Косовске Митровице преко Краљева, Крушевца, Суботице... Апелујемо на све људе да се у што већем броју укључе у акцију, да заједно остваримо овај хумани и важан циљ. Акција ће трајати до 30. априла а свој допринос можете дати слањем СМС поруке на број 2552 (укупна цена поруке је 100 динара) или уплатом донације „Блиц фондацији", на наменске рачуне акције. Ако постоји добра воља и организација, ми бисмо овај проблем могли да решимо за месец дана и опремимо сва породилишта у Србији."

Осим бројних хуманитарних акција које је РТС покретао или подржавао, познато је да су осим два, сви остали „Телетони" РТС- а били посвећени искључиво помоћи деци.

Душка Вучинић, шеф службе за односе са јавношћу и корпоративни имиџ РТС: „ Ангажман РТС- а и подршка овој иницијативи већ трају и то у оквиру свих капацитета медијског система Јавног медијског сервиса: ТВ програм, програми Радио Београда, интернет портал РТС- а. Одличним резултатима свих наших ранијих акција, које смо иницирали или подржавали већ је потврђено изузетно поверење у РТС када су у питању друштвено- одговорне и хуманитарне акције. Зато већ знамо- сам овај апел у Јутарњем програму РТС-а, на значај ране дијагностике слуха и позив на укључивање у акцију, значи више од било чега другог што можемо да урадимо у овом тренутку. Због доказаног поверења грађана Србије у РТС, ми веома водимо рачуна када се опредељујемо за акције које ћемо покренути или подржати. Ову акцију смо одлучили да подржимо због изузетно важног циља који треба остварити као и због вишегодишње сарадње и поверења у компанију Рингијер. "

Новинари Дописништва РТС- а извештавали су недавно о додели првих апарата за скрининг слуха породилиштима у Нишу и Ваљеву (захваљујући већ прикупљених средствима у акцији „Срце за децу") а тако ће бити и у наредном периоду. Такође, све информације о току акције биће доступне и ажуриране и на интернет порталу Радио- телевизије Србије.

Велимир Перовић, „Блиц фондација": „Идуће седмице доделићемо апарате за скрининг слуха породилишту у Војводини. Свакога дана у дневним и недељним издањима новина наше компаније као и на порталу, читаоци се могу упознати са овим великим проблемом , прочитати исповести родитеља деце која имају сметње са слухом а стално су доступна и сва упутства за укључивање и подршку овој племенитој акцији."

Иницијатор хуманитарне акције „Срце за децу" је „Блиц фондација, РТС је медијски партнер а покровитељ Министарство здравља Владе републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво