Филантропија, морална обавеза свих нас

О филантропији, корпоративној, медијској и грађанској било је речи у Јутањем програму, а поводом недавно отвореног конкурса за доделу награде “Виртус” - признања за доброчинство и подршку филантропији, које се додељује већ девет година.

Осим компанија, медијских кућа и институција, последњих неколико година све је више грађана и грађанки Србије који се лично укључују у иницијативе за унапређење заједница у којима живе или пружају подршку акцијама за помоћ суграђанима у невољи.

Марија Митровић, директорка програма филантропије, "Траг" фондација:
"Награду "Виртус" смо покренули као признање за корпоративну филантропију да бисмо на неки начин истакли све примере добре праксе а онда је то временом расло и расло. Сада смо то проширили и на појединце које награђујемо.Из нашег искуства, пореске олакшице и нису мотивација за филантропију. Све више компанија се пријављује, нарочито представници малих и средњих предузећа што нас посебно радује. Драго нам је да видимо како све више компанија гради дугорочна партнерства са организацијама цивилног друштва, мислим да у партнерству између та два сектора лежи кључ за решење неких проблема у заједници."

Душка Вучинић, руководилац сектора за односе са јавношћу и корпоративни имиџ РТС-а, навела је неке од највећих и најуспешнијих друштвено- одговорних и хуманитарних акција и медијских кампања које је РТС покренуо или подржао у протеклом периоду и подсетила да је Јавни медијски сервис добитник признања "Виртус", за медијску подршку и допринос успеху националног програма подршке трансплантацији "Продужи живот". Ову иницијативу РТС подржава осам година у континуитету.

"Бројне су медијске кампање, хуманитарне и друштвено- одговорне акције које смо или самостално покренули или медијски подржали.То није наша основна законска обавеза- приоритет нам је као Јавном медијском сервису да врло одговорно и посвећено креирамо и унапрешујемо наше програмске садржаје али смо заиста поносни и на податке који показују колико смо постигли и даље остврујемо и у овој области. Подршка филантропији је наша морална обавеза и трудимо се да укажемо на проблеме, поставимо питања, апелујемо на оне који имају новца и могућности да помогну. Када се грађани и у Србији и у дијаспори одазову томе и када мотивишете велике корпорације, онда вам постане јасно колика је велика моћ и утицај Јавног медијског сервиса Србије. Ми не дајемо новац али уступамо добротворним и друштвено одговорним иницијативама оно највредније што имамо- наш медијски систем, медијски простор", рекла је Душка Вучинић.

Специфична одлика филантропских активности компанија и појединаца у прошлој години огледа се у чињеници да је највећи број њих помоћ или подршку пружио жртвама катастрофалних мајских поплава које су задесиле Србију, што се видело и по конкурентима за награду "Виртус" у протеклом периоду.

Са жељом да истакну значај индивидуалних дародаваца- добротвора, организатори награде "Виртус" увели су нову категорију за ово признање- награду у области индивидуалног доприноса филантропији, за оне који дугорочно подржавају иницијативе за опште добро и/или организације цивилног друштва у својим заједницама.

"Госпођа Светлана Урошевић је прва наша добитница награде "Виртус" за индивидуалну филантропију. Она живи у Гроцкој, у кући која се распада, на ивици сиромаштва и глади али је самостално прикупила око 30 хиљада евра у новцу и роби а све то је поделила у потпуности различитим организацијама и установама које се баве децом. Покренула је и реализовала преко 100 акција у области здравствене заштите, социјалног укључивања, заштите животиња и помоћи породицама са угрожених подручја. То су иницијативе за којима трагамо. Такође, компаније у последње време доста улажу у своју заједницу и сада се највише постичу социјална заштита, образовање и решења многих проблема." рекла је Марија Митровић из фондације "Траг".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво