Читај ми!

Сарадник за јачу породицу

Суочени с изазовима и кризама данашњице, проблеми породица у Србији постали су бројнији и сложенији. Циљ Уницефове кампање за срећнију породицу, коју подржава и РТС, јесте промовисање дечјих права и анимирање друштва да помогне породицама да превазиђу проблеме.

Према Уницефовом истраживању, које је обухватило 600 породица са децом из 28 општина у Србији, око 80 одсто испитаних изјаснило се да им је потребна додатна подршка у васпитању деце и решавању проблема. 

Слика на коју смо готово заборавили. Три генерације – бака и дека са сином, снајом и троје унучади – живе сложно уз узајамно поштовање и уважавање.

"Трзавица код нас нема, ми се лепо слажемо, идемо напред", каже Розика Стошић из села Ћуковац код Врања.

Њена унука Бојана каже да јој је лепо што живи са баком и деком, а помаже им кад год може.

Многа деца у Србији, међутим, не одрастају безбрижно јер трпе због проблема са којима се суочавају њихови родитељи. Проналажење начина да им се помогне није увек лак задатак.

Породични сарадник Селма Ћатовић објашњава да су највећи изазови у породицама у којима живе адолесценти јер треба пронаћи заједнички језик између различитих погледа родитеља и деце.

"Посредник је ту да створи спону, да чују једни друге, да потпомогне атмосферу – да кажу шта их мучи", истиче Ћатовићева.

Према речима Миле Луковић, руководиоца службе породичног сарадника, крајњи циљ јесте да се породица осамостали у функционисању и да се боље интегрише у локалну заједницу.

"Такође, и да развије вештине и тражи помоћ онда када поново дође у кризу", наводи Луковићева.

Бесплатних услуга подршке и помоћи нема довољно, па родитељи, нарочито они који имају децу с инвалидитетом, често су принуђени да их сами плаћају, а то није јефтино.

Многе добре и корисне услуге подршке трајале су док је било пара за реализацију пројеката.

"Локалне заједнице су те које примарно морају да пруже подршку породицама са децом. То је могуће урадити и са мало новца", објашњава Драгана Соћанин из удружења "Родитељ".

Према речима руководиоца програма за заштиту деце у Уницефу Катлин Брашић, неопходно је да се искористи сваки контакт где јавни сектор има додира са породицом, било да је то породилиште или полазак у школу.

"Потребно је да би се искористила прилика и делиле информације – шта је позитивно родитељство, како изаћи на крај са неким проблемима у породичним односима", истиче Брашићева.

Јака и стабилна породица највећи је ослонац за безбрижно одрастање малишана. Оно што одваја срећне од несрећних породица су конфликт, насиље...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво