Да сметње мање сметају

За услуге деци са сметњама у развоју и њиховим породицама на локалном нивоу, Европска унија је обезбедила три милиона евра. Циљ је да деца живе са својим родитељима, а да им буду доступне све услуге које им олакшавају живот.

Европска унија обезбедила је три милиона евра за развој услуга деци са сметњама у развоју и њиховим породицама на локалном нивоу. На конкурс, који је отворен 10. новембра и траје до четвртог марта, могу да конкуришу групације од најмање четири општине.

Циљ је да деца живе са својим родитељима, а да им буду доступне све услуге које им олакшавају живот и обезбеђује услове за добар раст и развој.

Само нешто више од 1.100 малишана са сметњама у развоју има могућност да организовано, корисно и креативно проводи време у дневним боравцима, а има их око 45 хиљада широм Србије.

Остали су упућени искључиво на своје родитеље, често без подршке друштва. Циљ пројекта је да се таква ситуација промени.

Расим Љајић, министар рада и социјалне политике, сматра да ће то у великој мери помоћи општинама које су имале ове врсте услуга, али нису имале пара да их одрже.

Министар додаје да ће пројекат помоћи и успостављању ових услуга у оним општинама где то није било могуће због економске кризе.

Осим дневних боравака и становања уз подршку, развијаће се две нове услуге - помоћ и нега у кући и предах услуга за децу и њихове родитеље.

Јудита Рајхенберг, директорка Канцеларије УНИЦЕФ-а у Београду, каже да то значи да је дете са сметњама у развоју прихваћено у својој заједници, да може да похађа вртић, школу, дружи се са вршњацима, а иде на спавање са својом браћом и сестрама и уз мамину и татину причу за лаку ноћ.

Европска унија, која у овај пројекат улаже 3 милиона евра, до сада је за помоћ најосетљивијим категоријама становништва издвојила око 9,5 милиона евра.

Циљ социјалне политике ЕУ јесте да се за децу, посебно ону са сметњама у развоју, искључену из друштва и децу која живе у сиромаштву обезбеде сва права за нормалан живот, каже Адријано Мартинс, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији.

За реализацију појединачних пројеката добијаће се између 200 и 400 хиљада евра, а општине ће учествовати са 10 одсто вредности пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво