"Телетон" за Краљево

Слањем СМС-а и позивом са мобилне и фиксне телефоније, гледаоци РТС-а помогли житељима Краљева у контакт шоу-програму "Телетон - стави Краљево под кров". На телефонске позиве грађана одговарале угледне личности Србије. Током емисије прикупљено је 21 милион динара.

Гледаоци Радио-телевијије Србије помогли су житељима Краљева током добротворног контакт шоу-програма "Телетон - стави Краљево под кров". Током емисије стигло је 78.000 порука и 3.700 позива, а прикупљено је 150.000 евра.

На Првом програму РТС-а више од 50 познатих личности, међу којима су премијер Мирко Цветковић, Владе Дивац, Светлана Китић, Нађа Хигл, Мирослав Илић, Биљана Крстић, Јелена Томашевић, одговарале су на телефонске позиве гледалаца.

Поред разговора и укључења гледалаца, емисију су чиниле музичке нумере и репортаже из Краљева.

Четворочлана породица Нешовић из Краљева, чија кућа је оштећена у земљотресу и није за коришћење ноће проводе у гаражи. Та породица, као и многе друге, очекује помоћ свих грађана Србије.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да су држава и локална власт у Краљеву правовремено реаговале, да би помогле грађанима после земљотреса. Он је додао да је то био само почетак и да је помоћ том делу замље још увек више него потребна.

Градоначелник града који је за само неколико тренутака порушен, Љубиша Симовић, рекао је да још увек нема информацију колико је новца потребно да би се Краљеву вратио стари изглед, али да су процене да ће бити потребно око две и по милијарде.

Познати кошаркаш Дејан Бодирога, који такође даје свој допринос да би се помогло Краљевчанима, рекао је да су све категорије људи звале и желеле да помогну.

Србија неће заборавити Краљево

За помоћ Краљеву у емисији Телетон на РТС-у уживо су певали естрадни уметници Лепа Лукић и Владо Георгијев и глумац и редитељ Радош Бајић, који је поручио да Србија неће заборавити Краљево.

Гледаоци РТС-а уживо су чули и Мирослава Илића, Лену Ковачевић, Јелену Томашевић и Биљу Крстић, уз пратњу оркестра "Биг бенд".

Солидарност међу Краљевчанима у тешкој ситуацији видљива је на сваком кораку. Породици Чолаковић притекао је у помоћ пријатељ и помогао им да санирају оштећење куће.

"Сваки човек највише улаже у свој дом, у своје огњиште и када то изгуби не постоји већа трагедија", рекао је глумац Ненад Јездић у емисији Телетон - стави Краљево под кров.

Помоћник градоначелника Београда и ватерполиста Александар Шапић каже да је град Београд доста помогао Краљеву и новцем и грађевинским материјалом.

Министар за локалну управу и самоуправу Милан Марковић каже да је присутна велика солидарност међу грађанима и невероватна позитивна енергија. Марковић је из студија РТС-а на Кошутњаку обећао да ће у 2011. години 99 одсто оштећених објеката бити санирано.

Трагедија подсети људе на заједницу

"Зову грађани из целе Србије, зову и Краљевчани и кажу да им веома помаже то што људи мисле на њих. Трагедија подсети људе на заједницу", рекла је глумица Ана Софреновић.

У ноћи када се тресло цело Краљево и околина и када је оштећено много објеката, у краљевачкој болници на свет су дошле и две бебе. С обзиром на то да је и сам Здравствени центар "Студеница" веома оштећен, само правовременом реакцијом запослених све бебе из породилишта смештене су на сигурно место.

"Лепота је у давању. Ја сам нашла једну породицу и помогла јој. Потребно је да сви грађани Србије који имају могућности, пронађу по једну породицу из Краљева којој ће помоћи", каже глумица Љиљана Благојевић.

У ноћи 3. новембра оштећени су многи споменици културе, међу којима и манастири Жича и Света тројица, Конак владике Николаја Велимировића, краљевачко позориште и многи други. Помоћ је потребна да би се сви они обновили.  

Водитељи емисије Телетон били су Наташа Миљковић, Душица Спасић и Владимир Јелић.

Организатори Телетона су Радио-телевизија Србије, која је поклонила 535.000 динара, Народна канцеларија председника и Сосијете женерал банка, која је за Краљево донирала око пет милиона динара. Добротворни програм Телетон, РТС и Народна канцеларија организовали су четврту годину заредом.

Телетон је контакт-шоу програм уобичајен у свету. Највеће светске телевизијске куће попут Си-Ен-Ена и Би-Би-Сија путем те емисије сакупљају новац за оне којима је помоћ најпотребнија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво