Legende - Zoran Predin

Slovenački pevač, kompozitor, tekstopisac i kantautor Zoran Predin, rođen je 1958. godine u Mariboru. Njegov umetnički opus obuhvata 37 albuma, tri zbirke poezije, knjigu anegdota, dnevničkih beleški i putopisa „Druga žena u haremu“ i zbirku priča „Glavom kroz zid“.

Zoran Predin je bio frontmen slovenačke rok grupe „Lačni Franc" koja je bila aktivna od 1979. do 1997. godine. Ponovo su se okupili 2005. godine i održali seriju koncerata po Sloveniji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Pored Predina i Otoa Rimelea, multimedijalnog umetnika, u grupi su još bili i bubnjar Andrej Pintarič, basista Zoran Stjepanovič i klavijaturista Mirko Kosi. Na „Omladinskom festivalu" u Subotici 1981. godine, grupa je imala prvi veći nastup na kome je osvojena nagrada za interpretaciju. Iste godine objavljuju debi album „Ikebana". Krajem 1981. privremeno prestaju sa radom zbog odlaska većeg dela grupe na odsluženje vojnog roka, ali pre toga snimaju drugi album pod nazivom „Adio pamet". Septembra 1983. objavljuju treći album „Ne mi dihat za ovratnik", koji im donosi i prvi hit u vidu naslovne pesme.

Neposredno pred novu 1984. godinu snimaju „živi" album „Sliši školjka poje ti", iste godine objavljuju i peti album „Slon med porcelanom", dok im je poslednji zajednički album, stilski raznovrstan - „Na svoji strani" iz 1986. doneo najveće uspehe u dotadašnjoj karijeri.

Po odlazku Rimelea iz grupe, „Lačni Franc" objavljuje album „Sirene tulijo" 1987. godine. Početkom 1989. godine sam Zoran Predin sa Arsenom Dedićem snima LP „Svjedoci priče", na kome se nalaze nove verzije njihovih pesama. Nakon objavljivanja albuma „Tiha voda" 1989. godine, članovi grupe „Lačni Franc" sve više se posvećuju svojim redovnim zanimanjima, a Predin se okreće komponovanju muzike za film i pozorište.

Grupa je kasnije snimila još nekoliko albuma i održala više turneja, a Zoran Predin u poslednje vreme nastupa sa Matijom Dedićem i svetski poznatim gitaristom Damirom Kukuruzovićem.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво