Pop – rok azbučnik - Toni Montano

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, karijeru je započeo kao pevač u grupi „Radost Evrope“ 1979. godine. Bend je uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom centru. Na nastupima su izvodili svoje autorske i pesme grupe Ramons. Grupa je prestala sa radom 1985. godine, a Miljković počinje solo karijeru, sam je sebi dao nadimak Toni Montana, po glavnom akteru iz kultnog filma „Lice sa ožinjkom“. Debitantski album „Toni Montano“ pojavio se 1986. godine. Na albumu se našla pesme Vreme je da skinem mrak, što je obrada pesme Seks Pistolsa Friggin' in the Riggin i Boli me zub (My Tooth Aches), koja je pre nego što se našla na albumu izvođena sa bendom „Radost Evrope“. Na albumu se našla i obrade pesme Dragana Stojnića „Balada o Boni i Klajd“, kao i obrada hita „Do You Wanna Dance? Od Bobija Frimena. Drugi album, „Talični Tom je mrtav“ bio je sličnog žanra kao i prethodni i pojavio se 1987. godine, a 1988. godine pojavio se album uživo „Mi smo iz Beograda“. Album „Lovac na novac“ objavljen je 1991. godine. Na albumu se nalazi i obrada pesme Đorđa Marjanovića „Zvižduk u osam“.

Godine 1993. Toni Montano je nastupio  u pozorišnom komadu „Bilo jednom u Beogradu", a naredne godine objavio je istoimeni album. Naredni album „Najbolje od najboljeg „1991-1995" objavljen je 1995. godine. Na pesmi „Mi smo srećna porodica" gostovao je Nele Karajlić. Album „Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?)", snimljen je 1997. godine, a 1999. godine objavio je kompilacijski album „Hajde, slušaj ovaj CD" , gde su se našle obrade pesme Elvisa J. Kurtovića. Istovremeno je objavio i studijski album „Srećan rođendan".

Nakon par godina pauze, 2006. godine izdao je kompilacije „Blue Eyes - Best of Tonny Montano", a 2007. godine "Lepšoj od najlepše".

Kompilacija „Istinita ljubavna priča-Jubilej:25 godina muzičkog rada 1986-2011" izašla je 2012. godine za PGP RTS. Po objavljivanju kompilacijskog albuma, Toni Montano je okupio grupu beogradskih muzičara, kako bi formirao turneju za povratak. U sastavu su se našli Edi Salvatore (ritam gitara), Santos Trafikante (vodeća gitara), Vićenco de Mora (bas gitara) i Emilio Horhas (bubnjevi). Montano i bend su prvi put nastupali na Beogradskom Bir Festu 14. avgusta 2012. godine.

Posle pauze, 2019 godine, objavio je kompilacijski album pod nazivom „Neću da budem šljam". Na albumu se nalazi sedamnaest pesama, neke su u više verzija, stare i tri nove pesme.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво