Pop-rok azbučnik - Alisa

Grupu su 1984. godine osnovali: Miroslav Pile Živanović - vokal, Predrag Cvetković – bubanj, Aleksandar Kićanović – klavijatura, Zoran Jančeski – gitara i Marko Glavan – bas gitara.

Prvi album „Alisa" objaljen je 1985. godine. Pored hit pesme „Sanja", sa albuma su se izvojile i pesme „Ludi Ivan", „Vojskovođa"... Album je prodat u preko 100.000 primeraka, a pesma „Sanja" se mesecima nalazila na vrhu radijskih top-lista,

„Da li si čula pesmu umornih slavuja", drugi album, objavljen je 1987. godine za PGP RTB, producirao ga je Saša Habić. Izdvojile su se pesme „1389" , „Da li si čula pesmu umornih slavuja", „Posle devet godina... Albumu je prethodio dupli singl objavljen 1987. godine, na kojem su se našle pesme „Nisam prijatelj anđela" i „Prazna pesma".

Početkom 1988. godine Marko Glavan je napustio bend zbog služenja vojnok roga, zamenio ga je Dušan Golub Karadžić, a iste godine bend je objavio singl „Kesteni" za PGP RTB.

Treći album, „Hiljadu tona ljubavi" objavljen je 1988. godine. Najveći hit sa albuma bila je pesma Kesteni, a pored nje i pesme „Klinka", „Ljubiću te tako", „Hiljadu tona ljubavi". Usledio je, 1989. godine, četvrti album grupe pod nazivom „Glupo je spavati dok svira rokenrol". Produkciju potpisuje Vlada Negovanović. Sve tekstove pesama sa albuma radio je Radovan Dabanović, dok Pile poptisuje muziku i angažmane, osim na pesmi „Skidam košulju da legnem". Grupa je 1990. godine prestala sa radom.

Nakon jedanaest godina pauze, Miroslav Živanović Pile i Predrag Cvetković su zajedno sa Dejanom Rešanovićem - bas gitara, Bojanom Miškovićem - gitara, Predragom Stojkovićem - klavijature i Milošem Đurićem - udaraljke - obnovili grupu.

Povratnički i peti album pod nazivom „Alisa" (poznat i kao Boško Buha) objavljen je za PGP RTS 2001. godine, na njemu su se pored novih pesama „Sećanja", „Boško Buha" i „Žena" našle i nove verzije starih pesama „Sanja", „Kesteni" i „1389" (Neće Fata sina Bajazita). Nakon nekoliko koncerata grupa je ponovo prestala sa radom 2002. godine.

Godine 2017. na nagovor kolega, prijatelja i publike, Miroslav Živanović Pile i Predrag Peđa Cvetković ponovo su okupili bend u originalnom sastavu. Grupi su se priključili Marija Petrović - violina i Dušan Vasiljević Tesla - gitara. Tokom 2018. godine snimili su pesme za šesti studijski album. Novembra 2018. godine objavili su novi spot i pesmu pod nazivom „Pijane noći".

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво