Читај ми!

Legende - Nenad Milosavljević

Nenad Milosavljević, pevač, kompozitor, akustični gitarista i svirač na usnoj harmonici, a nastankom grupe “Galija” njen osnivač i lider, dobio je nadimak uz koji se ostvario u profesionalnom, muzičkom ali i ličnom životu – Neša Galija.

Milosavljević je svoje bavljenje muzikom započeo neobično rano, oduševljen poklonom koji je dobio kao četvorogodišnji dečak - bila je to mala usna harmonika. Nešto kasnije, u porodicu stiže i jedna velika harmonika namenjena bratu Predragu - Peci, ali je Neša krišom na njoj naučio da svira i čak učestvovao na muzičkim takmičenjima osnovnih škola.

U prvom razredu srednje škole uči da svira akustičnu gitaru, uz dalje usavršavanje usne harmonike i pevanja. Pod snažnim uticajem hipi pokreta, Neša Galija kao tinejdžer spontano nastupa u parkovima rodnog Niša i na šetalištu kraj Nišave. Sa bratom Predragom kao tekstopiscem, počinje sve više i da komponuje. Svoj prvi javni nastup imao je u rodnom Nišu septembra 1970. godine u jednom od prvih disko klubova koji su nastali u tom gradu, i taj prvi samostalni izlazak pred publiku bio je za mladog kantautora više nego uspešan. Ne samo da ga je toplo pozdravila niška publika, već su ga te večeri zapazili, i kao darovitog kolegu prihvatili članovi tada kultnog trija "Lutajuća srca" koji su ga pozvali da nastupa sa njima, uz solo nastupe sa kojima je nastavio.

Godine 1973. godine nastupa na Omladinskom festivalu u Subotici na „Večeri slobodnih formi" kao zamena za grupu "Lutajuća srca". Pobednik iz prethodne godine nastupao je naredne na „Večerima slobodnih formi", trio "Lutajuća srca" nije mogao da nastupi zbog obaveza i kao zamenu su predložili mladog kantautora iz Niša. Publika ga sjajno prihvata, a šira javnost tada prvi put čuje za Nenada Milosavljevića. Uspeh na Omladinskom festivalu u Subotici omogućava mu brojne nastupe. Jedan od najvažnijih bio je u emisiji Radio Beograda „Veče uz radio".

Sa prijateljima iz grupe "Dva lustera", Nenad Milosavljević postiže dogovor da ga u pozorišnoj predstavi prate Goran Ljubisavljević - Gorča (gitara), Predrag Branković (bas), Nenad Tančić - Tanča (bubnjevi) i Bratislav Stamenković - Čaki (klavijature). Brat Predrag Milosavljević pevao je prateći vokal. Tada je, praktično, započela istorija grupe Galija koja traje i dan danas.

Diskografski debi grupe Galija - album „Prva plovidba" objavljen je 1979. godine. Tokom više od četiri decenije diskografske aktivnosti grupa Galija objavila je trinaest studijskih albuma, jedan živi album, pet kompilacija (ukupno devetnaest albuma) i dva singla - sve u saradnji sa PGP RTB, odnosno kasnije sa PGP RTS, kao jedina rok grupa na našim prostorima koja nikada nije menjala svog izdavača. Galija je bila i ostala jedna od najznačajnijih pop grupa naših prostora a u čitavom muzičkom opusu dominantni i za Galijin zvuk i muzički stil određujući kompozitor ostaće svakako osnivač i lider grupe Neša Galija, ne samo po broju snimljenih pesama, nego i po njihovom značaju u ukupnoj diskografiji. Poslednji studijski album "U raju iznad oblaka" objavljen je 2018.godine za PGP RTS.

Uporedo sa kompozitorskim, studijskim i koncertnim radom u grupi Galija, Neša se bavio i svojom velikom umetničkom i muzičkom inspiracijom - pozorištem, pozorišnom ali i filmskom muzikom. Nosači zvuka sa muzikom iz filma „Zona Zamfirova" (CD „Zonina muzika" i CD „Manetova muzika") prodati su u rekordnim tiražima. 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво