Pop-rok azbučnik - Džakarta

Rok sastav iz Beograda „Džakarta“ ( u originalu „Jakarta“), osnovali su 1981. godine gitarista Jane Parđovski i pevač Igor Popović. Nakon nekoliko izmena, u grupi su se ustalili i basista Rade Bulatović, klavijaturista Miloš Petrović i bubnjar Ivan Fece.

Bili su veoma aktivni osamdesetih godina, a njihova popularnost širom Jugoslavije je trajala i nakon tog uspešnog perioda. Grupa „Džakarta" je svoj debi album „Maske za dvoje" objavila 1984. godine i na njemu su se našli fank-rok hitovi „Spiritus" i „Pozovi me".
Drugi album, „Bomba u grudima" snimljen je 1986. godine sa novim bubnjarem Miroslavom Karlovićem a pesme su bile u pop-rok žanru. Naslovna numera je postala veliki hit. Nakon izdavanja ovog albuma grupa „Džakarta" prestaje sa radom.

U decembru 2013. godine deo članova grupe okuplja se ponovo zbog realizacije kompilacijskog albuma „San je jak", na kome se našlo 12 pesama snimljenih u periodu od 1982. do 1986. godine. Nažalost, Miloš Petrović i Jane Parđovski nisu dočekali ponovno okupljanje - Petrović je preminuo 2010. godine, a Parđovski poginuo 2011. godine. Ipak, Igor Popović, frontmen grupe, posle višedecenijske pauze se vraća na scenu obradama klasika iz istorije pop muzike. Jedna od njih je i čuvena pesma „Solsbury Hill" koju izvodi Peter Gabriel. U Popovićevoj verziji pesma se zove „Selo Banja" a tekst je inspirisan njegovim detinjstvom koje je provodio u centralnoj Srbiji. U novembru 2020. objavljen je povratnički album grupe „Džakarta" pod nazivom „Letim".

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво