Legende - Dado Topić

Dado Topić je kompozitor, tekstopisac, aranžer, gitarista i rok pevač. Karijeru je započeo kao srednjoškolac u grupi „Đavolji eliksiri”, u kojoj je gitaru svirao Josip Boček. Nakon što se 1967. godine priključio najuspešnijoj postavi grupe „Dinamit”, brzo je stekao reputaciju odličnog soul i bluz vokala. Usled toga, planirajući samostalnu internacionalnu karijeru, 1969. godine je dobio poziv da se priključi čuvenoj beogradskoj „Korni grupi”, u kojoj je počeo da se bavi i komponovanjem. Tako su nastale i njegove prve pesme.

U septembru 1971. godine, Dado Topić napušta „Korni grupu" i u Zagrebu osniva bend „Time", u čijem su sastavu bili: Dado Topić (vokal), Tihomir Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta). Svoj prvi studijski album izdaju 1972. godine i na njemu je većina neobjavljenih pesama, koje je Dado Topić napisao još kao član „Korni grupe". Sledeći album, „Time II", objavljuju 1975. (PGP RTB), a 1976. godine izlazi album simboličnog naslova „Život u čizmama sa visokom petom", koji je Dado snimio u Minhenu. Grupa „Time" je zvanično prestala s radom krajem 1977. godine, pa je ovaj izvođač rok muzike započeo svoju samostalnu karijeru, koja traje i danas.

U to vreme stekao je veliku popularnost snimivši numeru „Floyd" (Zorana Simjanovića), napisanu za film „Nacionalna klasa". Prvi, dupli solo album sa novim autorskim konceptom, „Neosedlani", izdao je 1979., a samo godinu dana kasnije objavio je i drugi album pod nazivom „Šaputanje na jastuku". Jedan od njegovih najvećih uspeha je učešće na „Pesmi Evrovizije", na kojoj je nastupao zajedno sa Slađanom Milošević, izvodeći duetsku pesmu „Princeza". Iz te zapažene saradnje iznedrio se zajednički CD, sa izborom kompozicija koje su obeležile njihove karijere. Dado će polovinom osamdesetih godina nastaviti da nadograđuje svoje umetničko stvaralaštvo, učestvujući na festivalima zabavne muzike, a najčešće na „Mesamu". Mini CD, „Call it love", objavio je nakon što se 1993. godine preselio u Austriju. Po povratku iz inostranstva, nastavlja da objavljuje sledeće albume i kompilacije: „Otok u moru tišine" (2001), „Zadar Fest" (2001), „Zvuk osamdesetih - Zabavna i pop 1984-1985" (2002), „Apsolutno sve" (2004), „Hitomanija 2" (2005), „Nakon svih ovih godina" (2006), „Pjesme ljubavne" (2007).

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво