Portret - Balašević - Rani mraz

„Rani Mraz” je grupa koju su 1977. godine formirali bivši članovi „Žetve”, Đorđe Balašević i Verica Todorović, a u njenoj prvoj postavi je bio i gitarista Vladimir Knežević Knez. Ime je dobila po jednoj ruskoj poslovici, koja glasi: „Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Nastupaju na Opatijskom festivalu 1978. godine, izvodeći numeru snimljenu sa članovima benda „Neoplanti”: „Moja prva ljubav”. Ovaj singl je imao veliki uspeh, pa su se bendu ubrzo pridružili Bora Đorđević i Biljana Krstić, bivši članovi grupe „Suncokret”. To je bila najpoznatija, ali kratkotrajna postava ove grupe koja je snimila singl „Računajte na nas”. Među jugoslovenskom omladinom ova numera postaje hit, a za njom se ređaju i drugi hitovi: „Oprosti mi Katrin” i „Život je more”.

„Rani mraz" je svoj prvi album objavio 1979. godine, pod nazivom „Mojoj mami umesto maturske slike". Na njemu se nalaze rado slušane numere: „Mnogo mi znači to", „Neki novi klinci" i „Drago mi je zbog mog starog". Snimanju su pored Đorđa Balaševića i Biljane Krstić prisustvovali i Bojan Hreljac (bas gitara), Vladimir Furda (bubnjevi), Sloba Marković (klavijature) i Mića Marković (saksofon).

Drugi i ujedno poslednji album ove grupe, „Odlazi cirkus", snimljen je 1980. godine i sa njega se izdvajaju hitovi: „Priča o Vasi Ladačkom", „Mirka" i „Menuet".

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво