Читај ми!

Šta reče?

Ovo izdanje emisije „Šta reče?” pozabavilo se fenomenom „Gugla” i njegovim uticajem na svakodnevnu komunikaciju.

Da li ste razmišljali šta je to što najčešće pretražujemo putem Gugla? Koliko nam ovaj pretraživač služi da se edukujemo a koliko da prosto prekratimo vreme između dve „ozbiljnije” obaveze tokom dana?
Živimo u vremenu lažnih vesti i informacija koje se rapidno smenjuju, tako da Gugl često ume, od dobrog sluge, da postane jako loš gospodar. Iako su nam informacije dostupne i bukvalno su nam na dlanu, moramo da naučimo kako da ih selektujemo i proveravamo svoje izvore.
Momenat u kojem se svet trenutno nalazi baca novo svetlo na opasnost od poluistina i dezinformacija. Prisutna je tendencija da se mnogi građani o koronavirusu informišu putem Interneta a priča se da čak i pojedini lekari „guglaju” dijagnoze. Kako izbeći neprijatnosti koje lako mogu da nastanu?
Za ljude koji su nedovoljno informisani o temi koju guglaju postoji velika šansa da budu zavedeni sličnošću pojmova. Koliko puta nam se desi da guglajući recimo, pojam „krokodil” u stvari naiđemo na informacije koje jesu tačne ali se tiču ne zelenog reptila, već opasne droge koja hara svetom.
O ovim i drugim nedovoljno poznatim aspektima Gugla razgovarali smo sa sociologom Daliborom Petrovićem. Takođe, pripremili smo vam naše uobičajene rubrike kao i aktuelno reportersko uključenje u prvom satu.

Voditelji: Ivana Vesić i Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво