Kakvi su gradovi po meri žena?

Rodno odgovorno urbano planiranje vremenom je pokazalo da daje najbolje rezultate pri planiranju jednog grada u arhitektonskom smislu.

Upravo ovaj princip je doprineo tome da Beč postane grad koji se smatra najpodesnijim za život. Širina trotoara, broj parking mesta u novim naseljima, količina zelenila i broj igrališta, klupa, javnih česmi i toaleta, kvalitet osvetljenja, rampe za kolica... Sve ovo spada u važna pitanja sa kojima u našoj zemlji svakodnevno imamo problem, pogotovo u novim naseljima. 

Iz ovih razloga, žensko arhitektonsko društvo „ŽAD” počelo je saradnju sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women Srbija, na projektu „Gradove građankama - Rodno-odgovorno urbano planiranje”. Cilj projekta je analiza domaće prakse urbanog planiranja iz rodne perspektive, na osnovu koje će biti izrađen vodič za planere i građane za ko-kreaciju rodno-osetljivih gradova i javnih prostora dostupnih svima. 

Naša gošća je arhitekta Milena Zindović, članica Udruženja. 

U nastavku emisije se okrećemo umetnosti, muzici pre svega. Pominjemo „Priče o pesmama”, novosti sa vrhova svetskih top lista kao i događaje iz sveta muzike koji su vezani za današnji datum. Tako pominjemo Šade, Marka Bolana i Isaka Hajesa.

Sa uskih trotoara Beograda, pred kraj emisije, javlja se Milica Đilas.

Voditelj Ružica Vrhovac

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво