Orao krstaš - simbol sa grba i najugroženija ptica Srbije

Nacionalni simbol - orao krstaš - predstavlja jednu od najugroženijih životinjskih vrsta na ovim prostorima.

Velikim trudom stručnjaka, ova ptica je izbegla istrebljenje i gnezdi se u Vojvodini, konkretno, naselju Srpski Krstur. Doskora jedeni gnezdeći par - Bora i Eržika - čekaju nove mlade, a odnedavno su dobili i pojačanje u vidu nova dva para, što uliva optimizam u opstanak orla krstaša upravo u zemlji u kojoj je postao državni simbol. O tome kako na terenu brinu ekolozi koji rade na projektu „PannonEagle Life” pod okriljem Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, razgovaramo sa Mirom Rankov koja nam se javlja iz Srpskog Krstura, u blizini gnezda. Razgovaraćemo i sa biologom Milanom Ružićem na temu sve češćeg trovanja zaštićenih vrsta ptica na teritoriji Vojvodine.

U nastavku se bavimo drugačijim temama. Čućete rubriku „Priče o pesmama” kao i šta sve povezuje današnji datum sa različitim događajima u svetu popularne muzike. Između ostalog pominjemo rođendane pevačice Siuksi Siuks i muzičara Najla Fina, sećamo se albuma „Stadium Arkadium” grupe Red Hot Čili Pepers, kao i albuma „Crises” Majka Oldfilda.

Voditelj Ružica Vrhovac
Reporter Jovana Zec

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво