Put bez putovanja

Na ovogodišnjoj, trodnevnoj muzičkoj konferenciji i festivalu MENT u Ljubljani, početkom februara, je bila i naša novinarka Ružica Vrhovac.

Ona je imala priliku da upozna i intervjuiše neke od najzanimljivijih autora Evrope koji, kroz svoje neobične projekte, probijaju granice muzičkih pravaca, eksperimentišući sa savremenom produkcijom elektro-zvuka i naukom, ali i sa umetnošću uopšte.

Upravo ćemo kroz večerašnju emisiju „Put bez putovanja” preneti dva razgovora sa MENT-a. Prvi se tiče FLEE projekta. To je platforma koja spaja, pre svega, muziku ali i druge umetnosti sa etnologijom. Francuz Oliver Duport (jedan od osnivača projekta) je sa nekoliko članova tima krenuo u traganje za običajima koji su vezani za određeni narod, koji su čudni i na neki način povezani sa muzikom. U ovom intervjuu pominje običaj iz južne Italije koji je vezan za isterivanje đavola kroz ples. FLEE zvanično sebe definiše kao izdavača i didžej kolektiv koji promoviše projekte potcenjenih muzičkih žanrova, kombinujući ih sa elementima savremenog elektronskog zvuka kroz saradnju sa producentima, vizuelnim umetnicima i misliocima širom sveta.

Drugi projekat je vezan za Afriku i tamošnju muziku. Tim povodom čućete razgovor sa norveškim umetnikom Sturle Dagslandom, koji nastupa po svetu sa svojim bratom. Njihov bend se zove „Sturle”. Nedavno su objavili album i imaju mnogo zakazanih koncerata po svetu. Sviraju eklektičnu muziku koju frontmen, naš sagovornik, kombinuje sa svojim neobičnim vokalima.

Kroz emisiju vode Jovana Zec i Petar Protić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво