Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: PETROV DAN; Nikola Tesla; Majakovski: OBLAK U PANTALONAMA; Frančesko Petrarka; SLUŠATI I OSLUŠKIVATI; Mehmed - Meša Selimović; Kada je dramom „Rat svetova” izazvao opštu paniku u Americi, imao je samo 23 godine; ORSON VELS, MAESTRALNI GRAĐANIN KEJN; Ser Lorens Olivije; Frida Kalo Kalderon; Pablo Neruda; Pravda, Savest...

           „Otac mi je bio vrlo uman čovek. Na svako pitanje imao je odgovor ali ta pojava i njemu samom je bila nova. Na kraju, on primeti da to nije ništa drugo nego elektricitet, isto ono što vidite na drveću za vreme oluje. Majka je bila kao opčinjena. „Prestani da se igraš s tim mačkom” reče mi ona: „mogao bi izazvati požar.” Ja sam zanesen razmišljao. Nije li priroda jedna ogromna mačka? Ako jeste, ko je miluje po leđima?”

(U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se Teslino pismo devojčici Poli. Tesla s početka Poli piše gde se rodio, kako mu je izgledalo odrastanje u Smiljanu i o njegovoj vrednoj majci koja je radila svakog dana od 4 izjutra do 23 časa uveče, kao i da su po doručku svi u porodici sledili majčin primer, marljivo obavljajući svako svoj posao voleći ga i tako postižući izvesno zadovoljstvo.) 

Sveti apostol Petar - Petrovdan
 
          Sveti apostol Petar, jedan od 12 velikih apostola, bio je ribar u gradu Vitaide, i zvao se Simeon kada je sreo Hrista. Prvi je izrazio veru u Isusa Hrista i celog života bez kolebanja služio je hrišćanstvu. Propovedao je po Palestini, Maloj Aziji, Iliriku i Italiji. Činio je mnoga čudesa, a o njegovoj isceliteljskoj moći pričaju se legende. Po jednoj, čak i njegova senka je lečila bolesne. Po zapovesti cara Nerona stradao je mučeničkom smrću.
          Kada je bog delio uloge, Sv. Petru je podario vino, pšenicu i ključeve od nebeskog carstva. Zato on sedi na vratima raja i ispituje umrle.
Sveti Petar je postavio nebeskog kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za Zemlju. On šeta Mlečnim putem i moli se pred nebeskim krstom; učvršćuje gvozdeni stub na kome leži zemlja i koji strašan crni pas stalno grize.
           Sa Sv. Savom je zamenio verige, pa se zato dešava da su na Savin dan dani topli i oko Petrovdana odjednom osveži.
           Vasojevići u Crnoj Gori, u ovaj dan pale lile, gomile granja, obično na katunu, a deca pripreme savijenu brezovu koru, u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. I u Hercegovini se pale velike vatre, a deca nose baklje koje zovu mašale.
Najstarija srpska crkva - hram posvećen Sv. Petru iz devetog veka, nalazi se u neposrednoj blizini Novog Pazara. 

            NASLOVNA SLIKA GORAN RISTOVIĆ FILIGRAN POKIMICA

            U Moskvi su, u martu ove godine, na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovske Patrijaršije, uručena priznanja dvadesetorici umetnika za njihove doprinose ikonopisu, mozaiku, freskopisu, zlatarstvu i graditeljstvu.
            Među njima je i Kraljevčanin Goran Ristović - Filigran Pokimica, nadaleko poznati i priznati majstor, umetnik ovog starog zanata. Njemu je dodeljena diploma za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz
Preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Kontakt: ++381 11 3249 202 *
SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com 
 

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво