Širom zatvorenih očiju – Samo srcem se dobro vidi

TEME: Mart; Jasenka Lalović je svojevremeno napisala; „Postoji pleme u Africi gde se datum rođenja deteta ne računa od dana kada je ono rođeno, niti je to trenutak kada je začeto u majčinoj utrobi već dan kada je dete postalo njena prva misao.“; Milostivost; Bled; Trst; Blagost; Praštanje, Srce, Sunce, Mesec, Skromnost, Samoljublje, Slavoljublje.

NASLOVNA SLIKA ali i fotografija Bled, su rad Uroša Radenkovića, advokata, moga divnog prijatelja; sjajnog porodičnog čoveka, nadasve oca i muža; koji govoreći o sebi kaže:
„Neometan bukom sveta idem svojim putem, miran i spokojan...”

Da li ste znali kako se sve zvao mart?
Ukoliko ne znate, došapnuću Vam: MARTA, SUHI, BREZENH, LETNIK, VETRENI, OŽUJAK, SUHI, LAŠAK, DERIKOŽA. O martu nam je ostala je narodna poslovica: „Bolje da te zmija upecne, nego martovsko sunce ogreje.” 

Astronomi o ovome ne razmišljaju. Oni znaju da 21. marta stiže proleće.
Dakle, jedan dugačak mesec dolazi posle kratkog februara.
„Srbi ovaj mesec doživljavaju kao staru babu koja ima nepredvidljivu ćud i lako menja mišljenje. Otud u martu može iznenada da napada veliki sneg ili da otopli kao usred leta. Sve to traje kratko. Nekoliko dana.

(Dragomir Antonić „Običajnik kod Srba”)
Treći mesec je ožujak, suhi, lašak, derikoža...
Svi narodni nazivi odslikavaju stanje u prirodi u ovo doba godine, kada ojužuje, kada je vreme suvo i bez padavina, kada duvaju blagi i topli vetrovi.
Istovremeno je ovo vreme najveće smrtnosti ljudi i životinja, kada se „koža dere na šiljak".
Julijanski naziv za ovaj mesec je mart, koji je nazvan po Marsu, bogu rata i praocu Rimljana, sinu Jupitera i Junone i ocu Romula i Rema (Cermanović - Kuzmanović A.- Srejović 1992, s. v. Mars).

U srpskom narodnom kalendaru postoji naziv za ovaj mesec - Baba Marta. Po legendi Baba Marta je prkoseći zimi isterala svoje kozliće (jariće) u planinu i zajedno sa njima se smrzla (Srpski mitološki rečnik). To predstavlja iskristalisanu narodnu svest o veoma prevrtljivom i promenljivom vremenu u ovo doba godine. Očigledno je da je Baba Marta dijametralno suprotno božanstvo rimskom bogu Marsu. Vuk je zabeležio jednu obrednu pesmu koja se pevala u Srbiji za Ivanjdan, praznik najveće sunčeve snage - letnjeg solsticija:
„Oj, u gori oganj gori, / Oko njega kolo igra, / Devet braće s Martom sestrom. / Na Marti je jedna parta, / Okićena ružicama, / Pozlaćena zvezdicama. / Puče parta, ode Marta.”

(Karadžić V.I.) 

Ova kratka pesma je veoma složena po svom sadržaju. Prva dva stiha prikazuju samu obrednu igru - kolo oko vatre. Ta obredna igra je nesumnjivo posvećena Suncu. U sledećem stihu dati su igrači u kolu: devet braće s Martom sestrom, što predstavlja deset meseci u godini, od kojih je devet zamišljano u muškom a jedan u ženskom obliku. Sledeća tri stiha opisuju Martin pojas - partu. Zadnji stih simboliše kraj promenljivog vremena koje predstavlja Marta i nagoveštavanje toplijih sunčanih dana.  
 

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz 

i preko Interneta: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво