Povišen ton

Bahat odnos prema živim vrstama

Jedna od najvećih kolonija ptica pčelarica i pupavaca u Srbiji, pored Bačkog Gradišta, zatrpana je betonskim otpadom. Ispod šuta se našlo oko 30 parova najlepših i najšarenijih ptica na svetu, jer je neko na njihova gnezda sručio tone otpada. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je ovo nezapamćena katastrofa, a tragedija je tim veća jer se sve desilo na zaštićenom pašnjaku pored ribnjaka Bečej, koji je značajno međunarodno stanište ptica i deo domaće Ekološke mreže. Žrtve nesavesnih građana su neretko i orlovi belorepani i krstaši, ždralovi, svrake, eje močvarice, ali i lisice, psi, jazavci... Tim povodom razgovarali smo sa Milanom Ružićem iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji se, zajedno sa svima onima koji u institucijama, udruženjima i pojedinačno, trudi da popravi stanje nemara koje imamo. Šta izdvaja bahato ponašanje od neznanja i kako da budemo bolji prema vrstama sa kojima delimo podneblje? Sem odgovora na ova pitanja, čućete i praktične savete za postupanje sa pticama u urbanim područjima, jer su periodično česti napadi svraka i vrana na prolaznike, iz straha za mladunce.
Prva fudbalska utakmica u Beogradu odigrana je u Donjem gradu, kraj Kule Nebojša, 1896. godine, na današnji dan. Članovi Loptačke sekcije Gimnastičkog društva „Soko" sugrađanima su pokazali novu igru. O ovom događaju izvestile su i novine, napominjući da je igra „korisna za mladiće jer pomaže razvoj mišića". Ovom događaju posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto".
U drugom satu emisije najavićemo i peti po redu Festival fantastične književnosti Art-Anima, koji se od 1. do 3. juna održava u beogradskoj opštini Vračar, sa ciljem promocije kvalitetnih književnih dela u kojima se neguje neuobičajeno i čudesno. 

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво