Povišen ton

Zavisnost od video igara – mentalni poremećaj, nehemijska zavisnost kao i svaka druga „analogna“, ili nešto treće?

Napredak tehnologije ima, kao i mnoge druge pojave, dobru i lošu stranu. Razlika između upotrebe i zloupotrebe se ogleda upravo u tački gde počinje Internet zavisnost, a kao podgrupa i zavisnost od video igara. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će i službeno klasifikovati zavisnost od video igara kao mentalni poremećaj. Međunarodna klasifikacija bolesti je priručnik koji izdaje SZO. Jedanaesto izdanje tog priručnika biće objavljeno ove godine i u njemu će se kao jedan od mentalnih poremećaja naći i zavisnost od video igara. To znači da će u priručniku biti i kriterijumi prema kojima će biti utvrđivano pati li neko od ove vrste zavisnosti. Koji su to kriterijumi, kako će izgledati lečenje, da li je ova klasifikacija kontraproduktivna ili korisna, za Povišen ton govore Leo Ivanišević, psiholog i Milan Radovanović, pedagog specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti i psihološki savetnik. On se bavi Internet zavisnošću, u koju spada i zavisnost od višesatnog igranja video igara, uživljavanje u „avatare" i druge stvari o kojima slušate u prvom satu emisije.
Posle 15 časova, u rubrici „Datum, vreme, mesto" slušate priču o tome kako i zašto je general Franše d'Epere na današnji dan 1921. godine odlikovao predsednika jedne beogradske opštine najvišim ordenom časti Francuske - Viteškim krstom.
Kolarčeva zadužbina slaviće 86 godina Velike dvorane 4. februara koncertom iz ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike" na kojem će nastupiti Nemanja Radulović sa svojim orkestrom „Dabl Sens". Karte za ovaj tradicionalni nastup proslavljenog violiniste rasprodate su, a o dodatnim datumima i mestima slušate u drugom satu emisije.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво