Читај ми!

Crkvene riznice i srpska umetnost 19. veka

Gost dr Vuk Dautović, naučni saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Tokom 19. veka, zbog povoljnih političkih okolnosti, došlo je do obnove i uspona crkvenog života kod Srba, što je rezultiralo velikom produkcijom bogoslužbenih predmeta za obnovljene i novoizgrađene pravoslavne hramove. Tada nastaju mnogobrojni putiri, diskosi, krstovi i okovana jevanđelja, koji se umetnički oblikuju i izrađuju u domaćim i stranim zlatarskim radnjama.

U ovonedeljnoj Riznici govorimo o bogoslužbenim predmetima kao objektima proučavanja istorije umetnosti, o materijalnoj kulturi i umetničkom oblikovanju liturgijskih predmeta, ktitorima i priložnicima, opremanju pravoslavnih hramova i o sakralnim predmetima kao posrednicima u simboličkoj komunikaciji. Gost u studiju je istoričar umetnosti dr Vuk Dautović, naučni saradnik Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво