Читај ми!

Maja Stanković "Od/Do uživanja", Kritičari su izabrali, Galerija KCB

U okviru ciklusa Kritičari su izabrali, tradicionalnoj izložbi koja se realizuje kao deo Nagrade Lazar Trifunović, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda svoj kritičarski stav iskazala je dr Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica ovog prestižnog priznanja za 2018. godinu, na izložbi "Od/Do uživanja".

Kroz radove osam umetnika i umetnica (Emilija Terzić, Zorica Čolić, Dragana Žarevac, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Neša Paripović, Milija Pavićević) i jednu umetničku grupu (VKS - Vokalno-kustoski sindrom) Maja Stanković razmatra uživanje kao emotivno, antropološko i kulturološko pitanje u odnosima merkantelističkih procesa savremenog sveta.

Ona postavja pitanje: " Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja? Ili je uživanje pokretačka snaga za oslobađanje od zatečenog frejminga i kreativni potencijal koji se jedini može suproststaviti retrogradnim narativima, destruktivnim silama i neoliberalnom ludilu? "Postoji li drugo 'uživanje' osim moćnog, dominantnog, erektilnog?" (Malabu) Ili je uživanje - uživanje u dominaciji? Da li je moguće govoriti o uživanju izvan dominacije? Ili je samo uživanje moć?"

Maja Stanković posmatra uživanje u vremenu permanentne krize, kada i ta, jedna od primarnih ljudskih osobina, gubi svoje primarne karakteristike i tranformiše se u robu, kada dobija svoju novčanu vrednost, i kada takav odnos postaje sve više dominantan i na društvenom i na individualnom nivou. U tom smislu treba postaviti pitanje da li je seksualna revolucija šezdesetih izvedena u cilju oslobađanja pojedinca moralnih stega ili otvaranja novog tržišta.

Gošća Znakova biće dr Maja Stanović, dekanka i profesorka Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво