Читај ми!

„Vreme i vaseljena" i „Slike"

Aleksandr Petrović i Jelena Ilić

Novi Sad je ispratio titulu Evropske prestonice kulture, a poslednjeg dana januara završena je i izložba koja je obeležila čitavu tu istorijsku godinu - „Vreme i vaseljena" u Studiju M, inspirisana, između ostalog i dostignućima velikog svetskog naučnika Milutina Milankovića. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac Milankovićevog života i dela, kojim se bavi preko pedeset godina, autor vizuelno-umetničkog dela postavke je dr Dušan Jovović, autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Izložba je postavila nove standarde vizuelne umetnosti i pomerila granice novomedijskog izraza na ovim prostorima, kroz projekat Evropske prestonice kulture, od svečanog otvaranja 13. januara 2022. pa u narednih više od godinu dana. Izložba se bavi pojmom vremena kroz vekove, kao i međusobnim odnosom čoveka, duha i nauke, prelazei put od tame do svetlosti.

Iako je izložba zatvorena, započeta ideja nastavlja da živi kroz izložbu „Mileva: Mi smo stena", u rekonstruisanom delu Muzeja Grada Novog Sada, koja je i zatvorila godinu titule Evropske prestonice kulture, autora dr Dušana Jovovića.

Sa profesorom dr Aleksandrom Petrovićem u Zlatnom preseku pokušavamo da odgovorimo na pitanja: Zašto nam je toliko teško da se suočimo s vremenom? Kako vreme oblikuje ovaj svet? Kakva je priroda odnosa vremena i večnosti... I da li će ova izložba o vremenu postati stalna postavka u Novom Sadu?

Drugi deo emisije posvećujemo beogradskoj umetnici Jeleni Ilić, laureatkinji nagrade Zlatna paleta za 2021. godinu, koja se samostalnom izložbom „Slike" predstavlja publici u galeriji ULUS do 13. februara.

„Radovi koje izlažem, pojedinačno su bez naziva. Tako ovaj naziv postaje zajednički, objedinjujući za sve radove koji se nalaze na izložbi. Radovi su: slike na platnu, slike na daskama, zatim slike na papiru i slike objektima. Kombinovala sam tehnike, akrilne boje, tuš, lepila pirinčani kineski papir, koristila četku i pero za crtanje. Ovo je potpuno nastavak mog dosadašnjeg načina rada i bavljenja slikom. Likovnost, slika, prizor to je ono što me i dalje interesuje; izražavanje kroz čistu likovnost, likovnim elementima..."

Jelena Ilić je rođena 1973. godine u Zemunu. Diplomirala (2003) i magistrirala (2008) slikarstvo na FLU u Beogradu. Članica je ULUS-a od 2004. Imala je osamnaest samostalnih, i učestvovala na više grupnih izložbi. Živi i radi u Zemunu.

Jelena Ilić je gošća Zlatnog preseka a razgovaraćemo o likovnosti u njenom radu kroz beleženje ličnih, životnih i intimnih priča...

Emisiju vodi Tanja Živković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво