Читај ми!

Idealne rekonstrukcije kruna, žezla, ručnih krstova i odežda srpskih vladara

Gosti su dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije i autori kruna filigranisti i zlatari Goran Ristović Pokimica i Simon Čivljak

Bili smo kraljevina, carevina, despotovina, ali ni jedna kruna, kao ni većina insignija vladarske moći nisu sačuvane (kruna i žezlo- insignije, oznake monarha). Jedina kruna koju posedujemo je ona kralja Petra I Karađorđevića, izrađena 1904. u Francuskoj.

Vođeni saznanjem da će srpski srednji vek ostati prazan prostor u budućim postavkama Istorijskog muzeja Srbije, kada se iz sadašnjeg prostora na Trgu Nikole Pašića, trajno, posle rekonstrukcije, presele u staru zgradu železničke stanice, Istorijski muzej Srbije je odlučio da sa svojim kustosima, stručnjacima, spoljnim saradnicima krene u ostvarivanje projekta izrade idealnih rekonstrukcija vladarskih insignija.

Zbirka koja se stvara-idealne rekonstrukcije kruna, žezla, ručnih krstova, odežda i drugih insignija srpskih vladara i vladarki. Do sada je urađeno pet, od predviđenih, devet kruna. Krune- cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića uradio je naš čuveni filigranista Goran Ristović Pokimica iz Kraljeva.

Krunu carice Jelene izradila je vajarka Jasmina Brkanović, a onu koju je nosila supruga kralja Uroša I, Jelena Anđel (Anžujska) delo je zlatara i filigranista Marsela i Simona Čivljak iz Beograda.

Za izuzetnu, idealnu rekonstrukciju srednjovekovnih odeždi srpskih vladara i vladarki zadužena je kostimograf Jelena Stokuća koja je magistrirala ortodoksni kostim u Bostonu.

Gosti ovonedeljne Riznice su  istoričar dr Dušica Bojić, direktor Istorijskog muzeja Srbije i autori idealnih rekonstrukcija vladarskih kruna filigranisti i zlatari Goran Ristović Pokimica i Simon Čivljak. Govorimo o zbirci koja se stvara, o idealnoj rekonstrukciji kruna, žezla, ručnih krstova, odežda i drugih insignija srpskih vlara i vladarki srednjeg veka.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво