Читај ми!

Emisija o radiju i radiofonskom stvaralaštvu

Dana 28. januara 1878. godine u Nju Hevnu puštena je u rad prva teleonska centrala na svetu. Sedamnaest godina kasnije, na ovaj isti dan, 28. januara 1895. u Beogradu u čast Nikole Tesle je priređen prvi radio-telefonski koncert.

U „doba velikih uspeha i slave Tesline", u vreme kada u Srbiji još nije bio uveden međugradski telefonski saobraćaj, Poštansko-telegrafska zadruga je odlučila da održi prvi i jedini telefonski koncert. Kralj Aleksandar je pristao da ustupi dvorsku liniju za potrebe koncerta o kome se dugo pričalo. Štampane su samo dve posebne pozivnice - jedna za kralja, a druga za Teslu. Pripreme za koncert bile su tehnički zahtevne. Odlučeno je da se koncert održi u kultnim kafanama - „Kolarac", nekada se nalazio na Trgu republike u Beogradu i sali hotela „Evropa" u Nišu. Razvučene su dodatne žice i postavljeni telefonski aparati koji su trebali da prenose muziku. Kako bi posetioci imali pun doživljaj, duž zidova i u sredini sale stavljeni su zvučnici, tačnije trube koje su rezonovale zvuk. Štampana je posebna serija dopisnica u Beču sa Teslinim likom. Ove dopisnice bilo je moguće kupiti i poslati samo te večeri, iz „Kolarca", gde je postavljeno istureno odeljenje beogradske pošte, a pošiljke su pečatirane posebnim žigom, koji je osmišljen u čast tog događaja. Bio je postavljen i telegraf putem koga su poruke „letele" sa jednog na drugi kraj Srbije. Dok su posetioci sa uzbuđenjem čekali početak prenosa koncerta, u pozadini se dešavala prava drama...

Podsetićemo se ovog, ali i brojnih drugih tehnički i produkcijski zahtevnih programskih izazova u našoj bogatoj telekomunikacionoj istoriji, posebno onih revolucionarnih, realizovanih zahvaljujući kreativcima iz Radio Beograda.

U redovnoj rubrici „Kutija za pamćenje" emitujemo odlomke iz razgovora Miloša Jevtića sa slikarom Milanom Konjovićem, na dan kada obeležavamo 125 godina od umetnikovog rođenja. Za ciklus emisija „Gost Drugog programa" Konjović je govoriio na samom početku tog serijala, 1974. godine.

Emisiju uređuje i vodi Ranko Stojilović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво