Читај ми!

„Politikina" nagrada za najbolju izložbu u 2022: Sanja Latinović „Prepreka ili prag", Salon MSU

„Politikinu" nagradu za najbolju izložbu u 2022. godini dobila je umetnica Sanja Latinović za izložbu „Prepreka ili prag" održanu u Salonu Muzeja savremene umetnosti u junu prošle godine.

Odluku je doneo žiri u sastavu: istoričari umetnosti - Ljiljana Ćinkul, likovni kritičar „Politike", Simona Čupić, profesorka na Katedri istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Svetlana Mitić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Saša Janjić, nezavisni kustos, i Marija Đorđević, urednica Kulturnog dodatka lista Politika.

Ovom izložbom je prvi put objedinjeno i (na izvestan način) sistematizovano stvaralaštvo Sanje Latinović kako bi se sagledale konstante i varijable njenih performansa. Na formalnom nivou njene performans akcije mogu se klasifikovati u tri grupe: 1. samostalne, često i radikalna izvođenja, 2. kolektivni performansi na nivou promišljanja telesno i mentalno sinhronog unutar duha zajedništva; 3. kroz materijalizovane instalacije i objekte navodi publiku da učestvuje i preuzme ulogu glavnog izvođača. Sve ovo, pojedinačno i objedinjeno karakteriše autorkin specifičan pristup analizi stvaranja i odvijanja umetničkog čina koji se najpre može shvatiti na nivou sprovođenja oblika različitih ponašanja, a ne kao jedan konačan, unapred formatiran model od koga se ne odstupa.

Na izložbi su bli prikazani video-zapisi njenih pet do sada izvedenih ključnih javnih performansa - „Akvarijum", „Otklon", "Do not cross", „Ispred zida", „Movements: White", dva video performansa - jedan realizovan na master klasu Marine Abramović („Napuštena"), drugi pod nazivom „Ptica", te pet instalacija koje su materijalna svedočanstva o performans izvođenjima, pa se zbog toga koncepcijski mogu razmatrati i kao umetnički objekti. Na otvaranju izložbe Sanja Latinović je izvela veoma zahtevan performans „Do not cross", u kome umetnica simbolično prolazi kroz staklenu prepreku. Reč je o performansu velikog intenziteta, pre svega mentalnog, fizičkog i za publiku emotivnog.

Povodom „Politikine" nagrade reemitujemo razgovor s Sanjom Latinović vođenim tokom trajanja nagrađene izložbe.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво