Читај ми!

Miloš Crnjanski i svetska književnost

Gutenbergov odgovor, emisiju o savremenoj domaćoj književnosti, posvećujemo delu našeg velikog pisca Miloša Crnjanskog, rođenog pre 130 godina.

Kakva je duhovna fizionomija pisca Miloša Crnjanskog? Koje su to karakteristike koje je, kao zalog piščeve jedinstvenosti, presudno određuju? U čemu je snaga Crnjanskove umetničke autentičnosti zbog koje je njegovo delo danas aktuelno podjednako kao i kada je prvobitno objavljivano? - pitanja su koja pokreće i na koja, vodeći se načelima književne hermeneutike, odgovara studija Miloš Crnjanski i svetska književnost (Biografija jednog osećanja, 2) profesora Filološkog fakuleteta u Beogradu Mila Lompara.

Nakon prvog dela Crnjanski - biografija jednog osećanja, posvećnom spoljašnjim vidovima piščeve životne sudbine, drugi deo biografije usredređen je, dakle, na samo književno delo Miloša Crnjanskog. Namera monografije je, kako ističe autor, da oslika "umetnički smisao njegove sudbine". U tom nastojanju pratimo gde se i kako se prožimaju i prepliću egzistencijalistički gnosticizam i nihilizam u obimnom opusu ovog pisca, koja dela su bliža a koje udaljenija jedna od drugih u tom susticaju različitih osećajnosti koje tvore piščevu modernu osećajnost i njegovu izvan-rednost; čitamo kojim je svojim delima Crnjanski išao ne samo ukorak sa svetskom književnošću već i kada je neke njene velike teme umetnički anticipirao ili na njih davao sasvim autentično viđenje; u svemu tome, saznajemo kakva je piščeva pozicija u odnosu na nasleđe humanizma.

Razgovorom o studiji profesora Lompara, predsednika Zadužbine Miloš Crnjanski, kao i njegovim opredeljenjem da veliki, možda i najveći deo svog istraživačkog rada posveti ovom istaknutom srpskom piscu, sećamo se Miloša Crnjanskog povodom 130.godina njegovog rođenja. Inspirisani i ovim jubilejem, u današnjoj emisiji, zahvaljujući tonskoj arhivi Radio Beograda, čućete Crnjanskove interpetacije nekih njegovih dela kao i pojedine njegove misli o književnosti u vremenu u kojem je stvarao i o delima koja je pisao.

Uređuje i vodi Sonja Milovanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво