Читај ми!

Novi svet u operi

Novi svet je bio više od jednog veka star kada se na evropskoj muzičkoj sceni pojavila opera.

 

U današnjoj emisiji Kon anima urednica Gorica Pilipović podseća na prve opere koje su se bavile tematikom vezanom za novootkriveni američki kontinent i njegove stanovnike.

Živimo u vreme kada se sve tradicionalne stvari preispituju i dobijaju nove vrednosti. S pravom ili ne, ono što je do juče tumačeno kao pozitivno, recimo neki istorijski događaj, danas dobija negativnu konotaciju. Uzmimo, na primer, otkriće Amerike u kojoj se sada ruše spomenici njenih otaca-osnivača. Istoričar muzike Filip Kenikot, u tekstu objavljenom u časopisu Opera News, smatra da smo tek na kraju HH veka spoznali kakvu je tragediju i katastrofu Kolumbo doneo tom novom svetu koji je otkrio. S druge strane, mit koji je stvoren, zahvaljujući zataškavanju činjenica u svetlu tog sjajnog otkrića, bio je izuzetno zahvalna tema za umetničku obradu - operski kompozitori su glorifikovali heroja-osvajača, ali su istovremeno lamentovali nad sudbinom njegovih žrtava.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво