Читај ми!

Davos - moć "Čarobnog brega"

Srećko Đukić i Stanko Crnobrnja

- Donosioci odluka u svetu bave se trivijalnim stvarima dok planeta gori - ovim rečima prvi čovek Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, obratio se globalnim liderima pre tri godine, u Davosu. Mislio je pri tom na klimatske promene. Sučeljavanje sa naizgled najvećim planetarnim izazovom doživljeno je kao svojevrstan rat protiv "klimatskog terora". Ispostavilo se da su svetski lideri tada prevideli velike neposredne pretnje. Ubrzo se rasplamsala pandemija a zatim je buknuo ratni požar u Evropi.

Ipak Svetski ekonomski forum u Davosu ne menja svoju misiju i ostaje pri uverenju i ambiciji da kreira globalne i lokalne agende za izgradnju boljeg sveta. Sa tim ciljem Davos svakog januara okuplja najvažnije lidere iz sveta politike, privrede, nauke, kulture, medija.. U srcu svega što Forum radi je "moralni i intelektualni integritet", zapisano je u prvom pasusu manifesta ove organizacije.

Skeptici, međutim, veruju da je skup u Davosu licemerna "zavera privilegovane elite protiv običnog sveta bez uticaja i moću". Drugim rečima u pitanju je vašar, bankara, biznismena, korporativnih milijardera i političara na kome se ugovara globalna raspodela poslova i profita, uticaja i moći.

Bilo kako bilo Forum u Davosu i ove januarske nedelje, kao i pola veka unazad, okupio je gotovo tri hiljade učesnika, lidera koji raspravljaju o stanju u svetu, izazovima, rešenjima i projekcijama budućnosti. U čemu je tajna i kolika je moć ovog skupa, da li se svet suočen sa ratom u Ukrajini nalazi na "prelomnoj tački istorije" kako tvrdi osnivač davoskog foruma, Klaus Švab, može li zaustaviti sukob, izbeći recesiju i projektovati lepšu budućnost za Rečeno i prećutano govore diplomata i publicista Srećko Đukić i Stanko Crnobrnja, reditelj i teoretičar.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво