Читај ми!

Filip Tomić

Violončelista

Filip Tomić rođen je 1992. godine u Kragujevcu. U pripremni razred Muzičke škole polazi sa četiri godine. Nižu školu završava sa 11, a srednju sa 15 godina, u klasi Bože Saramandića. Naredne dve godine provodi u Moskvi kao polaznik Akademskog muzičkog koledža pri Moskovskom konzervatorijumu. Od septembra 2009. do januara 2012.g. studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Alekseja Seleznjova. U martu 2012.g. prelazi u Keln, gde je na Visokoj školi za muziku i ples nastavio studije u klasi Marije Kligel. Osnovne studije završio je 2014. a master studije 2016. godine. Tokom akademske 2015/2016.godine završio je Master studije violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Marka Miletića. Od 2016.g. na Visokoj školi za muziku u Detmoldu pohađao je, u klasi Ksenije Janković, studije najvišeg stepena za izvođače u Nemačkoj - konzertexamen. (ekvivalent doktorskim studijama). Studije je završio januara 2019.g.

Uporedo sa studijama violončela, od 2016. do 2018.g, kao član klavirskog tria HELIKON pohađao je studije kamerne muzike na Folkvang univerzitetu za umetnost u Esenu, u klasi profesora Adreasa Rajnera. Tokom školovanja nastupao je na takmičenjima mladih muzičara osvajajući mahom prve nagrade na svim najvažnijim takmičenjima u Srbiji kao i nagrade na međunarodnim takmičenjima u Kijevu-Ukrajina, Licenu-Austrija , Poreču-Hrvatska, Kastelfranku-Italija i u Trstu-Italija (takmičenje ARS NOVA), gde je, kao pobednik, nastupao sa orkestrom ALPE ADRIJA. U februaru 2011. nagrađen je prvom nagradom na takmičenju American Protégé i učestvovao je na koncertu pobednika u Karnegi Holu u Njujorku 06. marta 2011.g.

U decembru 2012. nastupao je kao solista sa orkestrom opere u Ho Ši Minu (Vijetnam), izvodeći Rokoko varijacije Čajkovskog. Pohađao je majstorske kurseve kod Ivana Kučera (Ukrajina), Davida Grigorjana (Rusija-Engleska), Davida Tonhe (Rusija), Tilmana Vika (Nemačka), Uzi Vizela (Izrael-Australija), Asiera Polo (Španija), Suzan Ribicki-Varga (Švajcarska), Majnharda Holera (Austrija) i Mihala Dmočovskog (Poljska-Španija).

Po pozivu je učestvovao u radu omladinskog muzičkog kampa NOVA IMENA u Suzdalju - Rusija (2007), Kiparskog omladinskog simfonijskog orkestra (2008.g), internacionalnog kampa kamerne muzike KOLUVIO u Minhenu (2009) i, kao stipendista španske vlade, Seminara španske muzike u Santjagu de Kompostela (Španija) 2010.g.

Pored nastupa na koncertima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Rusiji, nastupao je sa solističkim koncertima i u Seulu, Singapuru, Parizu, Beču, Briselu, Luksemburgu, Pragu, Brnu, Minhenu, Ingolštatu, Harkovu, Plovdivu kao i na festivalima „Dani muzike" u Herceg Novom, „Barski ljetopis" u Baru, „Akordeonfest" na Cetinju, „OKTOH" i „Convivium Musicum" u Kragujevcu, „Ars Longa" u Beogradu i „Euro-Med Youth Music Expo" festivalu u Limasolu (Kipar).

Kao član kamernog ansambla snimio je kompakt disk sa muzikom Dejana Despića. Osnivač je i umetnički direktor Festivala kamerne muzike „Convivium musicum" i osnivač i selektor programa istoimene koncertne sezone u Kragujevcu.

Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije 2018.g. za Najboljeg mladog umetnika Srbije u 2017.g.

Od 1. januara do 30. novembra 2021. bio je vršioc dužnosti Direktora Muzičkog centra u Kragujevcu.

Autor emisije: Ana Ćirica

Fotografija (iz privatnog arhiva) 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво