Читај ми!

Srpski nacionalni identitet u novom dobu

Časlav Koprivica i Vladimir Kolarić

Iako je nacionalni identitet naizgled podrazumevajuća socijalna kategorija poslednjih decenija postao je meta kritike i stanovišta koja zagovaraju distanciranje od kolektivnih identiteta. Iz ovakve perspektive on se doživljava kao "naconal romantičarski konstrukt" čiji su sinonimi zidovi, zatvaranje, izolacija. Ideja nacionalnog identiteta, sledstveno tome, predstavlja se kao podloga nacionalističkih ideologija nepoželjna u takozvanom otvorenom društvu.

Konkretan izraz ovakvih stavova, u našem slučaju, ogleda se u čestim tvrdnjama o srpskom nacionalnom identitetu kao "izmišljotini", "mitomaniji i lažima", "patetici i ništavilu", "inerciji socijalne entropije" i sličnim sintagmama. Kao fenomen svojevrsni "anacionalni nihilizam" u javnoj debati nije dominantan ali je konstantan. Njegovi uzroci su kompleksni a posledice neizvesne.

Ova pojava u svakom slučaju ostavlja otvorenim pitanje nacionalnog identiteta u turbulentnom vremenu opterećenom krupnim unutrašnjim, lokalnim i globalnim problemima. Tim povodom o istorijskim, duhovnim i kulturnim temeljima srpskog nacionalnog identiteta, njegovom razvoju, savremenim izazovima i novom dobu za Rečeno i prećutano govore filozof, profesor Časlav Koprivica i pisac, teoretičar kulture Vladimir Kolarić.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво