Читај ми!

Kako se u romantizmu ideja nacionalnog odražavala na muziku?

Serija emisija Kako slušati muziku ovog meseca posvećena je tome kako se u periodu romantizma ideja nacionalnog odražavala na muziku.

Gošća urednice i voditeljke Zorice Premate je dr Sonja Marinković, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

U prvoj emisiji ciklusa govorićemo o spornom nazivu „nacionalne škole". To je termin koji se odomaćio da označi delatnosti i produkciju kompozitora 19. veka koji potiču iz rubnih evropskih država, ali i onih vodećih koji su se oslanjali i na opštu zapadnoevropsku tradiciju i na vlastito ‒ tek otkriveno i vrednovano ‒ folklorno muzičko blago. Takođe, u prvoj emisiji biće reči o samom pojmu nacije i nacionalnog u muzici. Potom, u drugoj i trećoj emisiji, čućete kako se taj pojam u 19. veku odrazio na muzičko stvaralaštvo u Rusiji, dok će završna emisija ciklusa predstaviti uticaj folklornih igara raznih evropskih naroda na muzički romantizam.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво