Читај ми!

Izazovi aktuelne ruske političke misli

Vladimir Kršljanin i Nikola Tanasić

On promoviše Rusiju kao zemlju pobožnosti, tradicionalnih vrednosti i autoritarnog vođstva. Uz to veliki je protivnik neoliberalnih, vrednosti. Ovo je u zapadnim medijima danas uobičajeni portret Aleksandra Dugina, šezdesetogodišnjeg ruskog filozofa, čija je ćerka nedavno u Moskvi stradala u eksploziji automobila.

Dugin se doživljava i kao ličnost veoma bliska ruskom državnom vrhu i kao kreator dominantnih političkih ideja Kremlja. Ova pojednostavljena vizija, bez obzira na problem njene validnosti, postavlja pitanje političkog identiteta savremene Rusije, njenog modela, vrednosti kao i njihovog porekla.

Sve velike političke ideje pojavile su se u Rusiji još u devetnaestom veku, od konzervativizma do liberalizma, socijalizma, anarhizma. Istovremeno razvijena je i dihotomija slovenofila i evrpejaca. Posle dramatičnog i turbulentnog dvadesetog veka i pada komunizma Rusija je krenula u potragu za novim vrednostima i novom nacionalnom idejom. Dokle se u tome stiglo, u kom pravcu se kreće i kakva je danas „ruska politička misao" za Rečeno i prećutano govore politikolog i diplomata Vladimir Kršljanin i Nikola Tanasić, politički filozof.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво