Читај ми!

Betovenov veliki savremenik

„Među svim živim kompozitorima Kerubini je najviše vredan poštovanja", rekao je Ludvig van Betoven.

U prvom Autogramu ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstaviće prvi od ukupno šest gudačkih kvarteta Luiđija Kerubinija.

Prvi je ujedno i najpopularniji među Kerubinijevim kvartetima. Bio je nezaobilazan u kamernom repertoaru tokom najvećeg dela XIX veka. Nastao je 1814, u vreme kada se Kerubini, naturalizovani Parižanin, od opera koje je do tada komponovao okrenuo crkvenoj i instrumentalnoj muzici. Kvartet je, međutim, štampan tek posle 20 godina, a ni popularnost nije odmah stekao. Robert Šuman, pišući recenziju u svom Novom časopisu za muziku, priznaje da se stil kvarteta teško razume, te da nije u tradiciji koju su prethodno ustanovili Hajdn, Mocart i Betoven. Šuman je u pravu jer Kerubinijev stil i nema uzore u velikim bečkim klasičarima već je iznikao iz dramatske tradicije Pariske opere, te francuske forme briljantnog kvarteta u kojem prva violina dominira.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво